Οι μαθηματικοί και προγραμματιστές Whitfield Diffie και Martin E. Hellman, που δημιούργησαν το πρωτοποριακό, μοντέρνο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης δεδομένων -προπομπό της ασφαλούς μεταφοράς δεδομένων στο διαδίκτυο- είναι οι φετινοί νικητές του αποκαλούμενου και ως "Νόμπελ της Πληροφορικής", επιστημονικού βραβείου Turing.
Η βαρύτιμη επιστημονική διάκριση, η οποία συνοδεύεται από το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, φέρει το όνομα του Βρετανού μαθηματικού, πρωτοπόρου των υπολογιστών Alan Turing και είναι χορηγία της Google, απονέμεται σε ερευνητές, επιστήμονες και προγραμματιστές για τη συνεισφορά τους στην τεχνολογική εξέλιξη της πληροφορικής.
Οι Diffie και Hellman, βραβεύονται με το φετινό βραβείο Turing για την ανάπτυξη των αλγορίθμων κρυπτογράφησης δημόσιου κλειδιού και της ανταλλαγής κλειδιών, στην οποία βασίζεται εν πολλοίς η σημερινή ασφάλεια του διαδικτύου. Έργο το οποίο περιγράφουν λεπτομερώς στην εργασία τους New Directions in Cryptography του 1976.
Μνημειώδεις θεωρούνται οι διαμάχες των δύο μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με την NSA τη δεκαετία του 1970, σχετικά με την δημόσια ασφάλιση των προσωπικών δεδομένων μέσω της κρυπτογραφίας, και το επίτευγμά τους θεωρείται ιστορικής σημασίας αφού μέσω αυτού επιτεύχθη για πρώτη φορά η ασφαλής, κρυπτογραφημένη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δύο ατόμων χωρίς φυσική επαφή.
H μή κερδοσκοπική διεθνής κοινότητα ACM (Association for Computing Machinery) που ιδρύθηκε το 1947 και απονέμει το βραβείο Turing από το 1966 πρόκειται να βραβεύσει τους δύο πρωτοπόρους επιστήμονες Diffie και Hellman τον προσεχή Ιούνιο στo ετήσιo συμπόσιό της, στο Σαν Φρανσίσκο.
σχόλια