Επιστήμονες δημιούργησαν λειτουργικό προσθετικό αντίχειρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Επιστήμονες του Κέιμπριτζ δημιούργησαν λειτουργικό προσθετικό αντίχειρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας Facebook Twitter
Ο ρομποτικός αντίχειρας, φωτ.: Youtube
0

Νέα βήματα για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την υπέρβαση των ορίων του ανθρώπινου σώματος έγιναν από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με την κατασκευή ενός ρομποτικού αντίχειρα. 

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για προσθετικό ρομποτικό αντίχειρα. Βάση της έκθεσης, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά καθώς από τους 600 ανθρώπους που δοκίμασαν τη συσκευή, μόλις τέσσερις από αυτούς δεν μπόρεσαν να τη χρησιμοποιήσουν. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι ο ρομποτικός αντίχειρας μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου χεριού, από τη μεταφορά πολλαπλών ποτηριών και το ανακάτεμα των τραπουλόχαρτων μέχρι την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων.  

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με τις πιθανές χρήσεις του αντίχειρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε εργασιακά περιβάλλοντα, ειδικά σε εκείνα που βασίζονται στην επιδέξια κίνηση του χεριού», δήλωσε η Ταμάρ Μάκιν, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. 

Ο τρίτος αντίχειρας παρουσιάστηκε στη θερινή επιστημονική έκθεση της Royal Society το 2022, όπου σχεδόν 600 άτομα από το κοινό δοκίμασαν τη συσκευή. Από αυτούς, μόλις τέσσερις δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον ρομποτικό αντίχειρα, είτε επειδή δεν ταίριαζε πλήρως στο χέρι τους, είτε επειδή δεν μπορούσαν να τον χειριστούν.  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στo Science Robotics αυτόν τον μήνα, «το 98% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να χειριστούν με επιτυχία αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον επιπλέον αντίχειρα κατά τη διάρκεια του πρώτου λεπτού χρήσης, χωρίς σημαντικές διαφορές ανάλογα με το φύλο, ή τη δεξιότητα των χεριών». 

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις πιθανές εφαρμογές του τρίτου αντίχειρα, επεκτείνοντάς τον σε επαγγελματικά περιβάλλοντα υψηλής εξειδίκευσης. 

«Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αρτιμελείς ανθρώπους, με δύο χέρια και πέντε δάχτυλα, για να τους επιτρέψει να κάνουν περισσότερα με τα χέρια τους», δήλωσε η Μάκιν. «Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του σώματός μας και να σας επιτρέψουμε να αλληλεπιδράσετε με τον κόσμο με έναν εντελώς νέο τρόπο», πρόσθεσε.  

Ο τρόπος λειτουργίας του τρίτου ρομποτικού αντίχειρα

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι ο τρίτος αντίχειρας ελέγχεται από έναν αισθητήρα πίεσης που τοποθετείται κάτω από τα δύο μεγάλα δάχτυλα του ποδιού

Η πίεση από το δεξί δάχτυλο του ποδιού τραβά τον τρίτο αντίχειρα κατά μήκος του χεριού, ενώ η πίεση που ασκείται με το αριστερό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τραβά τον αντίχειρα προς τα πάνω, προς τα δάχτυλα. Η έκταση της κίνησης του τρίτου αντίχειρα είναι ανάλογη της πίεσης που ασκείται από τα πόδια. 

Ο Ντάνι Κλοντ, ο προγραμματιστής του «τρίτου αντίχειρα», υποστηρίζει ότι η συσκευή είναι εύκολη στη χρήση. «Κάθε εργαλείο που μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή απαιτεί λίγη εκπαίδευση και εμπειρία. Ο αντίχειρας δεν διαφέρει, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ενώ φαίνεται πολύπλοκη η χρήση του αρχικά, δεν είναι», δήλωσε ο Κλοντ.  

Ο προγραμματιστής που συμμετείχε στην κατασκευή του ρομποτικού αντίχειρα, πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μέσα σε ένα λεπτό, χωρίς να χρειάζονται χρόνια για να τον μάθουν. 

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η ρομποτική συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με αναπηρία. «Παρόλο που ο αντίχειρας έχει σχεδιαστεί για αρτιμελείς ανθρώπους, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε καταστάσεις όπου άτομα με αναπηρίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επιπλέον βοήθεια του αντίχειρα», δήλωσε η Μάκιν.  

Με πληροφορίες από euronews 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM