LIVE!

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά «bisexual γονίδια»

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά bisexual γονίδια Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την bisexual συμπεριφορά και συνδέονται με την ανάληψη ρίσκου και την παραγωγή περισσότερων παιδιών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Science Advances, βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 450.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής που εγγράφηκαν στη UK Biobank, ένα μακροπρόθεσμο έργο γονιδιωματικής. «Συνειδητοποιήσαμε ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι συγκέντρωναν όλες τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές… αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα φάσμα», είπε ο Jianzhi "George" Zhang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής συντάκτης της νέας έρευνας,  που αποκάλυψε ότι υπάρχουν «bisexual» γονίδια και τη λειτουργία τους σε στρέτ άνδρες.

Μελετώντας τo DNA ή τα γονιδιώματα των συμμετεχόντων και συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με τις απαντήσεις της έρευνας, ο Zhang και ο συν-συντάκτης της έρευνας Siliang Song μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι τα σημεία που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ίδιου φύλου και την bisexual συμπεριφορά ήταν στην πραγματικότητα διακριτά. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να αναλυθούν χωριστά. Αυτό με τη σειρά του αποκάλυψε ότι οι στρέιτ άνδρες που φέρουν τους δείκτες, που ονομάζονται αλληλόμορφα σχετιζόμενα με την bisexual συμπεριφορά (BSB), κάνουν περισσότερα παιδιά από τον μέσο όρο και έτσι μεταφέρουν αυτά τα γονίδια.

Επιπλέον, οι άνδρες που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ριψοκίνδυνους έτειναν να έχουν περισσότερα παιδιά και ήταν πιο πιθανό να έχουν αλληλόμορφα σχετιζόμενα με την BSB.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα αρσενικά αλληλόμορφα που σχετίζονται με bisexual συμπεριφορά έχουν πιθανώς και αναπαραγωγικά πλεονεκτήματα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την επίμονη παρουσία τους στο παρελθόν και να προβλέψει τη μελλοντική διατήρησή τους», έγραψαν οι συγγραφείς.

Αν και η έρευνα της UK Biobank απλώς ρώτησε τους ερωτηθέντες εάν θεωρούν τους εαυτούς τους ριψοκίνδυνους ή όχι, είναι πιθανό ότι η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά να περιλαμβάνει περισσότερο σεξ χωρίς προστασία και περισσότερους συντρόφους, γεγονός που εξηγεί και τα περισσότερα παιδιά.

«Η φύση είναι περίπλοκη», είπε ο Zhang, αναλογιζόμενος το γεγονός ότι ένα μεμονωμένο γονίδιο μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά χαρακτηριστικά, ένα φαινόμενο γνωστό ως «πλειοτροπία».

«Εδώ μιλάμε για τρία χαρακτηριστικά: τον αριθμό των παιδιών, την ανάληψη ρίσκου και την bisexual συμπεριφορά: όλα μοιράζονται κάποια γενετικά ερείσματα». Από την άλλη πλευρά, τα αλληλόμορφα που σχετίζονται με την αποκλειστική συμπεριφορά του ίδιου φύλου (eSSB) συσχετίστηκαν με την απόκτηση λιγότερων παιδιών, υποδηλώνοντας ότι με την πάροδο του χρόνου αυτά τα χαρακτηριστικά θα εξαφανιστούν.

Ωστόσο, τα δεδομένα της UK Biobank, αποκάλυψαν επίσης ότι το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν αμφίφυλη και ομοφυλοφιλική συμπεριφορά αυξάνεται εδώ και δεκαετίες. Οι συντάκτες της έρευνας υπολόγισαν, για παράδειγμα, ότι το αν ένα άτομο είναι bisexual ή όχι στη συμπεριφορά του επηρεάζεται κατά 40% από τη γενετική και κατά 60% από το περιβάλλον.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα αποτελέσματά μας συμβάλλουν κυρίως στην ποικιλομορφία, τον πλούτο και την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Δεν έχουν, σε καμία περίπτωση, σκοπό να προτείνουν ή να υποστηρίξουν διακρίσεις με βάση τη σεξουαλική συμπεριφορά».

Με πληροφορίες του sciencealert

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» (και πώς να τις αποφύγετε!)

Lgbtqi+ / Οι «κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» (και πώς να τις αποφύγετε!)

Τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην γκαλερί Crux σε επιμέλεια Φοίβου Σακαλή, με την υποστήριξη της Θετικής Φωνής, φωτίζουν τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, θέτοντας παράλληλα μερικά καίρια ερωτήματα για την αυτοσυνείδηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και για τη χρήση κακοποιητικού λόγου γενικότερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ