Έρευνα: H «ομίχλη εγκεφάλου» είναι πιο συχνή δύο χρόνια μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό

Έρευνα: H «ομίχλη εγκεφάλου» είναι πιο συχνή δύο χρόνια μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Δύο χρόνια μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό, οι διαγνώσεις εγκεφαλικής ομίχλης, άνοιας και επιληψίας είναι πιο συχνές συγκριτικά με τη μόλυνση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά, δύο χρόνια μετά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. 

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ιός διατάραξε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ενώ πολλοί μολύνθηκαν από αυτόν. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής και ψυχικής υγείας έξι μήνες μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό.

Αυτή η μελέτη εξέτασε τους κινδύνους 14 διαφορετικών διαταραχών σε 1,25 εκατομμύρια ασθενείς δύο χρόνια μετά τη μόλυνση, κυρίως στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τους συνέκρινε με μια ομάδα 1,25 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από διαφορετική αναπνευστική λοίμωξη.

Στην ομάδα που είχε κορωνοϊό, μετά από δύο χρόνια, διαπιστώθηκε αύξηση σε: 

  • άνοια, εγκεφαλικά και εγκεφαλική ομίχλη σε ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών
  • εγκεφαλική ομίχλη σε ενήλικες 18-64 ετών
  • επιληψία και ψυχωσικές διαταραχές στα παιδιά, αν και οι συνολικοί κίνδυνοι ήταν μικροί

Ορισμένες διαταραχές έγιναν λιγότερο συχνές δύο χρόνια μετά τη μόλυνση:

  • άγχος και κατάθλιψη σε παιδιά και ενήλικες
  • ψυχωσικές διαταραχές σε ενήλικες

Ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης και άγχους στους ενήλικες διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες πριν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, διαπίστωσε η έρευνα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry, δεν παρακολούθησε μεμονωμένα τα άτομα για δύο χρόνια και δεν εξέτασε πόσο σοβαρή ήταν κάθε κατάσταση μετά τη μόλυνση.

Η παραλλαγή Όμικρον του περασμένου χειμώνα ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια συμπτώματα Covid σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα. Ωστόσο, αν και λιγότερο σοβαρή παραλλαγή από τη Δέλτα, η Όμικρον φαίνεται να οδηγεί σε παρόμοιους κινδύνους παθήσεων του εγκεφάλου και της ψυχικής υγείας, πρόσθεσε η μελέτη.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ