Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν το πρώτο ζωντανό τατουάζ - ΒΙΝΤΕΟ

Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν το πρώτο ζωντανό τατουάζ - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
0

Οι ερευνητές μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν μια συσκευή 3D εκτύπωσης που μπορεί να δημιουργήσει ένα «ζωντανό τατουάζ».

Το μελάνι για το τατουάζ είναι κατασκευασμένο από «γενετικά προγραμματισμένα ζωντανά κύτταρα». Το πρώτο τατουάζ που σχεδιάστηκε έχει σχήμα δέντρου και δημιουργήθηκε με ζωντανά βακτήρια.

Κάθε μεμονωμένο κλαδί αποτελείται από διαφορετικά κύτταρα που επίσης αντιδρούν διαφορετικά. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το δέντρο "ανάβει" καθώς οι μοριακές ενώσεις αντιδρούν. Επειδή τα κύτταρα ανταποκρίνονται διαφορετικά στη διέγερση, τα στρώματα σχηματίζουν τρισδιάστατα και αλληλεπιδραστικά τμήματα.

Το σχέδιο εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα με ένα ειδικό τζελ το οποίο περιέχει τα βακτήρια. Η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε το ζωντανό τατουάζ έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Advanced Materials.

Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του MIT,  τα 3D εκτυπωμένα μελάνια έχουν ερευνητική εφαρμογή και σε άλλους τομείς όπως τα «πολυμερή» που είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία ή στο φως και στο σκοτάδι.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η τεχνική που έχουν σχεδιάσει μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί για να εκτυπώσουν «ζωντανούς υπολογιστές», με κύτταρα που επικοινωνούν και μεταδίδουν μεταξύ τους μηνύματα. Θεωρούν επίσης ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τύπων χειρουργικών εμφυτευμάτων και φαρμάκων.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βακτηριακά κύτταρα όπως τους εργάτες σε εργοστάσιο 3-D», λένε οι ερευνητές. «Μπορούν να κατασκευαστούν για να παράγουν φάρμακα μέσα σε ένα 3-D ικρίωμα, και οι εφαρμογές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επιδερμικές συσκευές. Με την προϋπόθεση πως η μέθοδος κατασκευής και η προσέγγιση είναι βιώσιμες, είναι δυνατές οι εφαρμογές σε εμφυτεύματα και αναλγητικά.», αναφέρουν.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση τη τεχνολογίας:

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM