Τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου μελετά ειδικό εξερευνητικό σκάφος

Το εξερευνητικό σκάφος που θα μελετήσει τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου Facebook Twitter
Το εξερευνητικό σκάφος «Blue Panda»/Φωτ.: WWF
0

Επιστρέφει στην Ελλάδα το «Blue Panda», το εξερευνητικό ιστιοπλοϊκό σκάφος που θα ανακαλύψει την κρυφή ζωή των βαθιά καταδυόμενων και απειλούμενων κητωδών του Ιονίου

Η αποστολή του «Blue Panda» στο Ιόνιο και φέτος θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και θα εξυπηρετήσει δράσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στη διεύρυνση της γνώσης μας για τα απειλούμενα είδη κητωδών της Ελληνικής Τάφρου όπως είναι ο φυσητήρας, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός. 

Στόχος είναι επιπλέον να αναδειχθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν αλλά και η ανάγκη προστασίας μιας από τις σημαντικότερες οικολογικά θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. 

Σε μια από τις πρώτες στάσεις του στη Μεσόγειο - μετά τη Γαλλία- το «Blue Panda» της WWF, θα βρεθεί στη χώρα για 18 ημέρες, όπου και θα «σκανάρει» τα βαθιά νερά του Ιονίου, παρέχοντας γνώσεις για την άγνωστη για πολλούς Ελληνική Τάφρο και τα εντυπωσιακά είδη που αυτή φιλοξενεί.  

Το πλήρωμα του Blue Panda φέτος θα απαρτίζεται από μέλη της επιστημονικής ομάδας του WWF, αλλά και την ομάδα του Tethys Research Institute, που αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους ερευνητικούς φορείς στη μελέτη κητωδών, κυρίως στη Μεσόγειο, αλλά και παγκοσμίως.  

Το εξερευνητικό σκάφος που θα μελετήσει τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου Facebook Twitter
Το εξερευνητικό σκάφος «Blue Panda»/Φωτ.: WWF

Η εξερεύνηση της Ελληνικής Τάφρου

Η Ελληνική Τάφρος είναι το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τη Ρόδο, ενώ περιλαμβάνει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου που είναι το φρέαρ των Οινουσσών με βάθος τα 5.121 μέτρα. 

Η γεωλογική μορφολογία της περιοχής, καθιστά την Ελληνική Τάφρο ένα ιδανικό καταφύγιο για μια πληθώρα από σπάνια θαλάσσια είδη, όπως είναι τα κητώδη, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά». 

Εστιάζοντας στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, μια περιοχή ελάχιστα μελετημένη, θα υλοποιηθούν ερευνητικές δράσεις για απειλούμενα θαλάσσια είδη που κολυμπούν στην περιοχή, όπως ο φυσητήρας, η πτεροφάλαινα και ο ζιφιός. Ειδικότερα, με τη χρήση διαφορετικών επιστημονικών μεθόδων όπως είναι η οπτική παρατήρηση και η χρήση δορυφορικών πομπών, θα συλλεχθούν δεδομένα για την παρουσία, τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των ειδών αυτών. 

Το εξερευνητικό σκάφος που θα μελετήσει τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου Facebook Twitter
Το εξερευνητικό σκάφος «Blue Panda»/Φωτ.: WWF

Πέραν των ερευνητικών εργασιών, στόχος της αποστολής είναι και η προώθηση της ανάγκης για αποτελεσματική προστασία, εφαρμογή και υιοθέτηση χωρικών μέτρων στην Ελληνική Τάφρο. Η αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, ο υποθαλάσσιος θόρυβος που προκαλείται από τις σεισμικές δοκιμές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι ναυτικές ασκήσεις, η μείωση της τροφής, η υποβάθμιση των οικοτόπων, και η ρύπανση αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες πιέσεις που υφίσταται η περιοχή και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προστασία των κητωδών.   

Το εξερευνητικό σκάφος που θα μελετήσει τα απειλούμενα κητώδη του Ιονίου Facebook Twitter
Το εξερευνητικό σκάφος «Blue Panda»/Φωτ.: WWF

Η ερευνητική αποστολή θα ολοκληρωθεί στο κεντρικό λιμάνι της Ζακύνθου όπου το διήμερο 31 Ιουλίου- 1η Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές στο κοινό δράσεις στο σημείο όπου θα προσδέσει το σκάφος. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Blue Panda από μέλη του πληρώματος, να συζητήσουν με την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και του Tethys  Research Institute, να γνωρίσουν  τα μοναδικά είδη της περιοχής και να ενημερωθούν για την αξία της Ελληνικής Τάφρου και την ανάγκη προστασίας της. 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ