ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

FaceApp: Η viral εφαρμογή που προσθέτει χρόνια και ρυτίδες

FaceApp: Η viral εφαρμογή που προσθέτει χρόνια και ρυτίδες Facebook Twitter
Η τελευταία έκδοση του λογισμικού προσφέρει πολύ πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα στις φωτογραφίες των χρηστών, γεγονός που οφείλεται στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
0

Τις τελευταίες μέρες το Instagram και το Twitter έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες ηλικιωμένων. Όμως, τα λευκά μαλλιά και οι ρυτίδες δεν είναι φυσικές, αλλά τεχνητές χάρη στο FaceApp: την εφαρμογή που σας επιτρέπει να προσθέσετε στο πρόσωπό σας γένια, μουστάκι, χαμόγελο και ταυτόχρονα σάς προσθέτει και χρόνια. Το hashtag #FaceAppchallenge έγινε αμέσως viral στον κόσμο των social media. Μουσικοί, ποδοσφαιριστές και γενικότερα πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος δεν δίστασαν να μοιραστούν με τους χιλιάδες followers τους φωτογραφίες με ρυτίδες και γκρίζα μαλλιά. Και αυτό συμβαίνει επειδή ένα από τα υπάρχοντα φίλτρα της εφαρμογής σάς δίνει την ευκαιρία να κάνετε ένα χρονικό άλμα στο πρόσωπό σας. 

Η εφαρμογή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 από τη ρωσική εταιρία Wireless Lab. Η τελευταία, όμως, έκδοση του λογισμικού προσφέρει πολύ πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα στις φωτογραφίες των χρηστών, γεγονός που οφείλεται στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Διαθέσιμη σε iOS και Android, η εφαρμογή παρέχει μια πληθώρα φίλτρων, πολλά εκ των οποίων είναι επί πληρωμή. Ωστόσο, το φίλτρο «ηλικία» είναι εντελώς δωρεάν. Γι'αυτό τον λόγο, το FaceApp μετρά πάνω από 700.000 downloads στο Google Play. Πέρα, όμως, από το φίλτρο που σας βάζει μερικά χρόνια, υπάρχει επίσης το φίλτρο «νέος», που ανανεώνει την όψη του προσώπου σας. Τα φίλτρα αυτά εφαρμόζονται ακόμη και σε φωτογραφίες που έχουν ήδη υποστεί κάποια επεξεργασία, επομένως υπάρχει η δυνατότητα να κινηθείτε μπροστά και πίσω στον χρόνο. 

Την ίδια στιγμή, όπως πολλές ακόμη εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, έτσι και το FaceApp έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό. Συγκεκριμένα, το φίλτρο «Hotness», που κάνει το πρόσωπο του χρήστη να φαίνεται πιο ελκυστικό, ουσιαστικά προωθεί έναν τύπο ομορφιάς που βασίζεται στο λευκό δέρμα και στα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε αν όντως αξίζει τον κόπο να μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες μας με τέτοιου είδους εφαρμογές. Υπάρχει, πράγματι, η πιθανότητα να αποθηκευτούν τα πρόσωπά σας σε κάποιον server ή να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Προς το παρόν, όμως, δεν έχουν προκύψει σχετικές αναφορές για αξιοποίηση ή κλοπή προσωπικών δεδομένων από κακόβουλους hackers. 

Την ίδια στιγμή, όπως πολλές ακόμη εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, έτσι και το FaceApp έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό. Συγκεκριμένα, το φίλτρο «Hotness», που κάνει το πρόσωπο του χρήστη να φαίνεται πιο ελκυστικό, ουσιαστικά προωθεί έναν τύπο ομορφιάς που βασίζεται στο λευκό δέρμα και στα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ακόμα και φωτογραφίες ανθρώπων με σκουρόχρωμη επιδερμίδα υφίστανται σχετικές τροποποιήσεις λεύκανσης. Ως εκ τούτου, ο ίδιος ο ιδρυτής του Wireless Lab, Yaroslav Goncharov, χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη εξηγώντας ότι επρόκειτο για ένα λάθος στη φάση της κατασκευής του νευρωνικού δικτύου. Πράγματι, το σύνολο των φωτογραφιών στις οποίες στηρίχθηκε η τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση προσώπων ήταν κατά βάση άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, επιβεβαιώνοντας έτσι την κριτική που ασκήθηκε στην εταιρεία. 

Πηγή: La Stampa

 

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ