Το Facebook εν γνώσει του βλάπτει τα παιδιά και τροφοδοτεί τον διχασμό, κατήγγειλε η Φράνσις Χάουγκεν, στην κατάθεσή της ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.
Η 37χρονη, που εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης του Facebook, είναι πίσω από τη διαρροή εγγράφων που εκθέτουν τον γίγαντα των social media. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο, απαντώντας στις ερωτήσεις γερουσιαστών, κατήγγειλε ότι η εταιρεία ξέρει πως βλάπτει έφηβους χρήστες του Instagram, αλλά και ότι έχει υπάρξει ανέντιμη σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.
«Πήγα στο Facebook γιατί πίστευα ότι είχε τη δυνατότητα να βγάλει το καλύτερο από εμάς. Αλλά είμαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, τροφοδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας», τόνισε η Χάουγκεν.
Σημείωσε ότι η έρευνα του ίδιου του Facebook για το Instagram διαπίστωσε πως παιδιά λένε ότι η εφαρμογή τα κάνει να νιώθουν άσχημα, αλλά δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν και πάντα λαχταρούν το επόμενο κλικ. Μεταξύ άλλων, η Χάουγκεν πρότεινε ότι το όριο ηλικίας στο Instagram θα πρέπει να αυξηθεί από τα 13 στα 16 ή 18 χρόνια.
«Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει πιο ασφαλές το Facebook και το Instagram, αλλά δεν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές γιατί βάζουν τα αστρονομικά κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους», κατήγγειλε.
Η εταιρεία πρέπει να κηρύξει «ηθική χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι η ευθύνη είναι στην κορυφή, στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ που «λογοδοτεί μόνο στον εαυτό του».
Η κατάθεση της Χάουγκεν έγινε μία ημέρα μετά την κατάρρευση του Facebook και των εφαρμογών του. «Χθες είδαμε το Facebook εκτός ίντερνετ. Δεν ξέρω γιατί "έπεσε", αλλά ξέρω ότι για πάνω από πέντε ώρες δεν χρησιμοποιήθηκε για να βαθύνουν διχασμοί, να αποσταθεροποιηθούν δημοκρατίες και για να νιώσουν νεαρά κορίτσια και γυναίκες άσχημα για τα σώματά τους», σχολίασε η Χάουγκεν.
Η Χάουγκεν περιέγραψε την έλλειψη διαφάνειας του Facebook και είπε ότι δείχνει την ανάγκη για εποπτεία από το Κογκρέσο. «Σχεδόν κανένας εκτός Facebook δεν ξέρει τι συμβαίνει μέσα στο Facebook. Η εταιρεία εσκεμμένα κρύβει πληροφορίες ζωτικής σημασίας από το κοινό, από την αμερικανική κυβέρνηση και από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια επεσήμανε πως τα έγγραφα που έδωσε στο Κογκρέσο «αποδεικνύουν ότι το Facebook έχει παραπλανήσει επανειλημμένα το κοινό για το τι αποκαλύπτει η ίδια του η έρευνα για την ασφάλεια των παιδιών, την αποτελεσματικότητα των συστημάτων τεχνικής νοημοσύνης του και τον ρόλο του στη διασπορά διχαστικών και ακραίων μηνυμάτων».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι το Facebook, μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, απενεργοποίησε πρόωρα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την παραπληροφόρηση και την υποκίνηση σε βία και με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην εισβολή στο Καπιτώλιο.
Η 37χρονη εξήγησε στην επιτροπή τη σημασία των αλγορίθμων που κρίνουν τι εμφανίζεται στο news feed των χρηστών. Δήλωσε ότι η αλλαγή που έγινε το 2018 συνέβαλε στον μεγαλύτερο διχασμό. Παρά την εχθρότητα που τροφοδοτούσαν οι αλγόριθμοι, το Facebook διαπίστωσε ότι βοηθούσαν να επιστρέφουν οι χρήστες, ένα μοτίβο που βοήθησε την εταιρεία να πουλήσει περισσότερες ψηφιακές διαφημίσεις, που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των εσόδων της.
«Το Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει τους κανόνες με τους οποίους παίζει το Facebook και να βάλει τέλος στη ζημιά που προκαλεί», υπογράμμισε η 37χρονη και συμπλήρωσε ότι η ίδια έκανε την κίνησή της «με μεγάλο προσωπικό ρίσκο», επειδή πιστεύει ότι «ακόμη έχουμε χρόνο για να δράσουμε». «Αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα», υπογράμμισε.
Με πληροφορίες από Guardian, AP