Σε ένα ακόμη περιστατικό λογοκρισίας, το Facebook φέρεται να μπλόκαρε την πώληση μίας σειράς χριστουγεννιάτικων καρτών που απεικονίζουν έναν κοκκινολαίμη λόγω του «γυμνού» και «σεξουαλικού» τους περιεχομένου.
Η δημιουργός των χριστουγεννιάτικων καρτών, η 52χρονη Jackie Charley δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει» όταν ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δεν επέτρεψε τη δημοσίευσή τους τον περασμένο μήνα.
Ο συγκεκριμένος κοκκινολαίμης, με το χαρακτηριστικό κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα στο μπροστινό μέρος, ήταν ένα από τα τρία σχέδια ζώων στις κάρτες της Charley. Τα άλλα δύο ήταν ένας σκίουρος και ένα αρσενικό ελάφι.
Το Facebook, ωστόσο, θεώρησε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία παραβιάζει τις αρχές προστασίας της πολιτικής του και δεν επέτρεψε στην 52χρονη καλλιτέχνη να την ανεβάσει στη σελίδα της.
Σε ανάρτησή της, η Charley δημοσίευσε το κείμενο που της έστειλε το δίκτυο: «Φαίνεται πως δεν εγκρίναμε τη φωτογραφία σας επειδή δεν επιτρέπουμε την πώληση αντικειμένων ή υπηρεσιών για ενηλίκους».
«Είναι πολύ αστείο, αλλά το Facebook μπλόκαρε τη χριστουγεννιάτικη κάρτα από το e-shop μου λόγω της σεξουαλικής φύσης της! Παρακαλώ, κρίνετε μόνοι σας! (Δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω!) Και αν επιθυμείτε να παραγγείλετε μία εξάδα συν έξοδα συσκευασίας και αποστολής ενημερώστε με», έγραψε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας, μάλιστα, αργότερα στη Guardian δήλωσε: «Προφανώς, δεν υπάρχει τίποτε ακατάλληλο στις εικόνες. Ομοίως, δεν υπάρχει καμία "ύποπτη" λέξη στις περιγραφές των καρτών. Για παράδειγμα, η κάρτα με τον κοκκινολαίμη (σ.σ. Robin στα αγγλικά) αποκαλούνταν απλώς "Robin" και όχι "Robin Redbreast" όπως νόμισαν ορισμένοι».
H Charley ανέφερε ακόμη ότι δεν πήρε κάποια απάντηση από το Facebook αλλά ο θόρυβος που δημιουργήθηκε οδήγησε σε άρση του αποκλεισμού.
Η απόφαση του Facebook να μπλοκάρει τη χριστουγεννιάτικη κάρτα με τον κοκκινολαίμη αποτελεί απλώς ένα ακόμη περιστατικό λογοκρισίας που εμπλέκει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Για παράδειγμα, πριν από έναν περίπου χρόνο είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις η απόφασή του να μπλοκάρει μια φωτογραφία αγάλματος του 16ου αιώνα, του Ποσειδώνα, που βρίσκεται στην πλατεία Piazza del Nettuno στην ιταλική πόλη της Μπολόνια.
Εκπρόσωπος του Facebook είχε δήλωση τότε ότι η λογοκρισία ήταν λάθος και ανέφερε πως η ομάδα επεξεργάζεται εκατομμύρια διαφημιστικών εικόνων κάθε εβδομάδα, και σε ορισμένες περιπτώσεις εσφαλμένα απαγορεύει κάποιες διαφημίσεις.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια