Φακοί επαφής χορηγούν φάρμακο και ίσως βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος

Φακοί επαφής χορηγούν φάρμακο και ίσως βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος Facebook Twitter
0

Επιστήμονες δημιούργησαν φακούς επαφής που χορηγούν φάρμακο αν εντοπίσουν υψηλή πίεση μέσα στο μάτι, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν ότι έχουν αναπτύξει έναν φακό επαφής που μπορεί να ανιχνεύσει μια αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού και να απελευθερώσει ένα φάρμακο κατά του γλαυκώματος, εάν η πίεση υπερβεί ένα ορισμένο επίπεδο.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications, η ομάδα περιγράφει πώς δημιούργησε το σύστημα χρησιμοποιώντας έναν άνω και έναν κάτω φακό, με έναν αισθητήρα πίεσης σε σχήμα χιονονιφάδας και μια ασύρματη συσκευή μεταφοράς ενέργειας που βρίσκεται στο περίγραμμα των φακών.

Ο σχεδιασμός επιτρέπει την ενσωμάτωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στη συσκευή χωρίς να εμποδίζει την όραση του χρήστη ή να ερεθίζει το μάτι.

Όταν η πίεση μέσα στο μάτι αυξάνεται, το κενό μεταξύ του άνω και του κάτω φακού μειώνεται. Η αλλαγή ανιχνεύεται από έναν αισθητήρα πίεσης μέσω ενός προβόλου. Στη συνέχεια, ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα στο ασύρματο σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση του φαρμάκου από μια υδρογέλη που συνδέεται με ένα ηλεκτρόδιο, και του επιτρέπει να φτάσει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το φάρμακο ονομάζεται μπριμονιδίνη και μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού.

Φακοί επαφής χορηγούν φάρμακο και ίσως βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος Facebook Twitter

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, μέχρι στιγμής οι φακοί επαφής έχουν δοκιμαστεί μόνο στα μάτια χοίρων και ζωντανών κουνελιών, ενώ προς το παρόν εκκρεμούν οι δοκιμές σε ανθρώπους. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φακοί δεν είναι μόνο μαλακοί και ελάχιστα επεμβατικοί, αλλά δεν χρειάζονται επίσης μπαταρία, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να επεκταθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων οφθαλμικών παθήσεων.

Ο καθηγητής Zubair Ahmed του Institute of Inflammation and Ageing του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι δυνητικά συναρπαστική, προσθέτοντας ότι η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους με γλαύκωμα.

«Τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία τέτοιων φακών επαφής είναι φθηνά και σύντομα θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM