FDA: Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού είναι κατά 94,1% αποτελεσματικό

FDA: Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού είναι κατά 94,1% αποτελεσματικό Facebook Twitter
FDA: Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού είναι κατά 94.1% αποτελεσματικό (Pixabay)
0

Το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 94,1%, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Με την ανακοίνωση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την έκτακτη χορήγηση άδειας στις ΗΠΑ και δεύτερου εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) δήλωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικό», υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε σύντομα να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» κατά της πανδημίας.

Οι αναλυτές της FDA διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν αποτελεσματικό «σε ηλικιακές ομάδες, φύλα, φυλετικές και εθνοτικές ομάδες και συμμετέχοντες με ιατρικές συννοσηρότητες (υποκείμενα νοσήματα), που σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης κορωνοϊού».

Σε ένα παρόμοιο ενθαρρυντικό εύρημα, οι επιστήμονες του FDA διαπίστωσαν επίσης ότι η έρευνα «πρότεινε οφέλη του εμβολίου στον τομέα της πρόληψης σοβαρής προσβολής από τον Covid-19».

Η μελέτη διαπίστωσε 30 περιπτώσεις σοβαρής νόσου στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, έναντι μηδέν στην ομάδα που είχε λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο FDA δεν εντόπισε συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου που θα μπορούσαν να αποκλείσουν την έγκρισή του. Η ανάλυση της μελέτης του εμβολίου της Moderna διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιελάμβαναν πόνο, κόπωση, πονοκέφαλο και ρίγη στο σημείο της ένεσης. Σπάνιες ήταν οι σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο εμφανίστηκαν συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα έγγραφα της Moderna που δημοσιεύτηκαν από το FDA περιελάμβαναν νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της, είναι ικανό να αποτρέπει ασυμπτωματικές λοιμώξεις μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Η ικανότητα ενός εμβολίου για την πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα σπουδαία διότι θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί ιδιαίτερα ψυχρό χώρο αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Το εμβόλιο της Moderna απαιτεί θερμοκρασίες περίπου -20C για αποστολή, συνθήκες που υπάρχουν σε έναν συμβατικό καταψύκτη.

Αντίθετα το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασίες περίπου στους -70C, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την εφοδιαστική αλυσίδα  μεταφοράς.

Το έγγραφο των 54 σελίδων ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια» και ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σπάνιες.

Εάν εγκριθεί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων αργότερα αυτήν την εβδομάδα, και από τον επικεφαλής εμβολίων της FDA, οι αποστολές των εμβολίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ από το Σαββατοκύριακο.

Η εταιρεία εδρεύει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και έχει πει ότι εάν εγκριθεί, η «συντριπτική πλειονότητα» του εμβολίου της θα κατασκευάζεται εκεί.

Το φάρμακο της Pfizer, από την άλλη, κατασκευάζεται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Βελγίου.

Ο FDA δημοσίευσε την κλινική μελέτη 30.000 εθελοντών της Moderna για το εμβόλιό της, μαζί με την ανάλυση της εταιρείας.

Τα ευρήματα της Moderna και του FDA θα παρουσιαστούν σε ανεξάρτητη επιτροπή την Πέμπτη. Η ίδια επιτροπή εξέτασε και τα δεδομένα της Pfizer σε μια ολοήμερη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, μετά την οποία, με 17 υπέρ, 4 κατά και μία αποχή, αποφασίστηκε η χορήγηση επείγουσας άδειας.

Με πληροφορίες του WSJ/CBS

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM