Fugaku: Αυτός είναι πλέον ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο- Και έχει μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Fugaku: Αυτός είναι πλέον ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο- Και έχει μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Ιαπωνία ανέκτησε την κορυφή της κατάταξης με τους ταχύτερους υπερ-υπολογιστές στον κόσμο, θέση στην οποία βρίσκεται πλέον ο Fugaku.

Με αυτό τον υπερυπολογιστή, που ανέπτυξαν το ερευνητικό ινστιτούτου Riken και η Fujitsu, η Ιαπωνία επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης Top500 για πρώτη φορά από το 2011, σπάζοντας την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Fugaku, με κόστος 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι εγκατεστημένος στο ινστιτούτο Riken, στην πόλη Κόμπε. Θα είναι πλήρως λειτουργικός τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ήδη έχει μπει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση θεραπειών για τον κορωνοϊό, ανάμεσα σε περίπου 2.000 γνωστά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ακόμη δεν έχουν φτάσει στο στάδιο κλινικής δοκιμής.

Ήδη ο υπερυπολογιστής Fugaku έχει κάνει προσομοιώσεις για το πώς τα σταγονίδια του αναπνευστικού διασπείρονται σε χώρους γραφείων και κατάμεστα τρένα, όταν τα παράθυρα των βαγονιών είναι κλειστά. «Ελπίζω ότι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που αναπτύχθηκε για τον Fugaku, θα συνεισφέρει σε σημαντικές προόδους για δύσκολες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η Covid-19», δήλωσε ο Σατόσι Ματσουόκα, επικεφαλής του ινστιτούτου Riken.

Ο Fugaku μπορεί να κάνει πάνω από 415 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο και είναι 2,8 φορές ταχύτερος από τον Summit. Πρόκειται για τον αμερικανικό υπερυπολογιστή που ήταν στην κορυφή στις τελευταίες 4 λίστες Top500, που ανανεώνονται δύο φορές τον χρόνο.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM