Επιστήμονες ανέπτυξαν υβριδικούς νεφρούς σε χοίρους, δημιουργώντας έτσι την προοπτική να αναπτύσσονται στο μέλλον ανθρώπινα όργανα μέσα σε ζώα.
Η έρευνα περιελάμβανε τη δημιουργία χιμαιρικών εμβρύων που περιείχαν ένα συνδυασμό κυττάρων από ανθρώπους και χοίρους. Όταν μεταφέρθηκαν σε παρένθετες μητέρες - χοίρους, φάνηκε πως τα έμβρυα είχαν νεφρά που περιείχαν κυρίως ανθρώπινα κύτταρα.
«Τα όργανα αρουραίων έχουν παραχθεί σε ποντίκια και τα όργανα ποντικιών έχουν παραχθεί σε αρουραίους, αλλά οι προηγούμενες προσπάθειες να αναπτυχθούν ανθρώπινα όργανα σε χοίρους δεν έχουν πετύχει», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Liangxue Lai, από τα Ινστιτούτα Βιοϊατρικής και Υγείας του Guangzhou, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Wuyi.
«Η προσέγγισή μας μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ανθρώπινα όργανα σε χοίρους», συμπλήρωσε.
Οι νεφροί δεν ήταν εξ ολοκλήρου ανθρώπινοι, καθώς περιλάμβαναν αγγεία και νεύρα αποτελούμενα, κυρίως, από κύτταρα χοίρου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση - στη σημερινή τους μορφή. Δεν είναι σαφές αν οι τρέχουσες τεχνικές γενετικής μηχανικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ολοκληρωτικά ανθρώπινων νεφρών.
Εκτός από τους νεφρούς, στα έμβρυα κυριαρχούσαν τα κύτταρα του χοίρου, με πολύ λίγα ανθρώπινα κύτταρα στον εγκέφαλο ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία υβριδίων ανθρώπου-χοιρού έχουν αποτύχει επειδή τα κύτταρα του χοίρου τείνουν να ανταγωνίζονται τα ανθρώπινα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.
Η τελευταία εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Cell Stem Cell, ξεπέρασε αυτό το πρόβλημα με τη γενετική τροποποίηση ενός μονοκύτταρου εμβρύου χοίρου, έτσι ώστε να λείπουν δύο γονίδια, που απαιτούνται για την ανάπτυξη των νεφρών.
Αφού καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, τα χιμαιρικά έμβρυα μεταφέρθηκαν σε 13 παρένθετες χοιρο-μητέρες. Μετά από 25 ή 28 ημέρες, η κύηση τερματίστηκε και τα έμβρυα εξήχθησαν και αξιολογήθηκαν.
Τα νεφρά ήταν φυσιολογικά και αποτελούνταν κατά 50-60% από ανθρώπινα κύτταρα.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι για να μπορέσουν να επωάσουν ένα πλήρως ανθρώπινο νεφρό μέσα σε ένα χοίρο θα χρειαστούν πιθανότατα πολλά χρόνια.
Ο καθηγητής Dusko Ilic, επιστήμονας βλαστοκυττάρων στο King's College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, χαρακτήρισε το έργο πρωτοποριακό, αλλά δήλωσε ότι οι όποιες κλινικές εφαρμογές δεν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.
«Όπως παραδέχθηκαν οι συγγραφείς, υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Θα είναι αυτή η προσέγγιση η τελική λύση; Μόνο ο χρόνος έχει την απάντηση» εξήγησε.
Η έρευνα στον τομέα εγείρει πολλές ηθικές ανησυχίες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλούς περιορισμούς στην έρευνα.
Με πληροφορίες από Guardian