Η Αυστραλία θα εισάγει νέο νόμο που θα υποχρεώνει τους κολοσσούς των social media να δίνουν πληροφορίες για τους χρήστες που δημοσιεύουν συκοφαντικά σχόλια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον.
«Οι κανόνες που ισχύουν στον πραγματικό κόσμο πρέπει να υπάρχουν και στον ψηφιακό», τόνισε ο Μόρισον. ««Ο διαδικτυακός κόσμος δεν θα έπρεπε να είναι μια άγρια δύση όπου bots, trolls, φανατικοί και άλλοι κυκλοφορούν ανώνυμα και μπορούν να βλάπτουν ανθρώπους», υπογράμμισε.
«Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στον πραγματικό κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπορεί να συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Με το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός παραπόνων, στον οποίο θα μπορεί να προσφεύγει όποιος πιστεύει ότι δέχεται bullying, επιθέσεις ή ότι συκοφαντείται στα social media. Μέσω αυτής της διαδικασίας, χρήστες θα μπορούν να ζητούν να αφαιρεθεί περιεχόμενο που πιστεύει ότι είναι συκοφαντικό για εκείνους.
Σε περίπτωση που δεν διαγραφεί αυτό το υλικό, ο χρήστης θα μπορεί να ζητά τα προσωπικά στοιχεία του ανθρώπου που δημοσίευσε το εν λόγω περιεχόμενο. Αν οι εταιρείες δεν δώσουν αυτά τα στοιχεία, μπορεί να δοθεί δικαστική εντολή, που θα τις αναγκάζει να δημοσιεύουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου να γίνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
«Οι ψηφιακές πλατφόρμες, αυτές οι διαδικτυακές εταιρείες, πρέπει να έχουν σωστές διαδικασίες προκειμένου να επιτρέπεται η αφαίρεση αυτού του περιεχομένου», τόνισε ο Μόρισον. «Εκείνες δημιούργησαν τον χώρο και πρέπει να τον κάνουν ασφαλή. Αν δεν το πράξουν, θα τους αναγκάσουμε μέσω νόμων όπως αυτός», συμπλήρωσε στις ανακοινώσεις που έκανε την Κυριακή.
Σήμερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν φοβάται πως το Facebook μπορεί να αποσυρθεί από τη χώρα λόγω αυτού του νόμου.
Κάτι τέτοιο «θα ήταν μια παραδοχή ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να κάνουν πιο ασφαλή τον διαδικτυακό κόσμο», απάντησε ο Μόρισον στο Nine News. Δεν είναι ελευθερία της έκφρασης το «να κρύβεσαι στο υπόγειό σου, ως μασκοφόρο troll και να προσβάλλεις, να παρενοχλείς και να κατασκοπεύεις τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Αν θες να πεις κάτι, συνέχισε ο Μόρισον, «τότε θα πρέπει να πεις ποιος είσαι. Και αν μια εταιρεία social media σου επιτρέπει να το κάνεις αυτό φορώντας “μάσκα”, τότε θα θεωρήσουμε εκείνους υπεύθυνους», πρόσθεσε.
Με βάση το νομοσχέδιο, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία σημερινών και μελλοντικών χρηστών. Θα πρέπει να επιτρέπουν στα δικαστήρια να έχουν πρόσβαση στην ταυτότητα ενός χρήστη, για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια προσωπικά στοιχεία θα συλλέγονται, αλλά σύμφωνα με τον Guardian οι ενδείξεις είναι ότι θα πρόκειται για αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση email και όνομα επικοινωνίας του χρήστη.
Ο Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις αρχικές υποθέσεις, προκειμένου να βοηθήσει να δημιουργηθεί προηγούμενο. «Θα κοιτάξουμε για δοκιμαστικές υποθέσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιοι νόμοι», δήλωσε.
«Οπότε, αν οι ψηφιακές εταιρείες ή άλλοι πιστεύουν ότι θα έχουν να κάνουν απλά με κάποιον που ίσως έχει ελάχιστα μέσα για να το κυνηγήσει αυτό, εμείς θα αναζητήσουμε αυτές τις υποθέσεις. Θα τις υποστηρίξουμε στα δικαστήρια και θα τις αναλάβουμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Με πληροφορίες από Reuters