Tο πρώτο πράγμα που αντικρίζουν οι επισκέπτες της έκθεσης των ρομπότ στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου είναι ένα βρέφος «καρφωμένο» σε ένα τοίχο με τα χέρια του τεντωμένα στον αέρα και μια συστάδα καλωδίων να εξέχουν από την πλάτη του.
Η έκθεση «Robots» μπορεί να είναι αφιερωμένη στο μέλλον και την τεχνολογία, αλλά τα εκθέματά της εκτείνονται πέντε αιώνες πίσω με αντικείμενα που χρονολογούνται ακόμη και από τον 16ο αιώνα.
Μεταξύ των πάνω από 100 εκθεμάτων υπάρχουν και μερικές από τις πιο εμβληματικές ρομποτικές δημιουργίες του κινηματογράφου, από το θρυλικό έπος γερμανικού εξπρεσιονισμού «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ μέχρι το θρίλερ επιστημονική φαντασίας «Ex machina».
Η έκθεση φιλοδοξεί να ανιχνεύσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας ρομπότ και την εξέλιξή της κατά τα τελευταία 500 χρόνια, αλλά με μια ψύχραιμη, φιλοσοφική προσέγγιση, εστιάζοντας λιγότερο στο πώς λειτουργούν τα ρομπότ και περισσότερο στους λόγους που ο άνθρωπος επιδιώκει να κάνει τις μηχανές όσο πιο όμοιες στη δική του εικόνα ορμώμενος από τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, ο διευθυντής του Μουσείου Ian Blatchford εξήγησε πως όλα τα εκθέματα έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξουν στο κοινό ορισμένες «ανησυχητικές αλήθειες» για την ανθρωπότητα, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας. Ο Blatchford ισχυρίζεται ότι είναι η «πιο εξελιγμένη και ολοκληρωμένη συλλογή ρομπότ στον κόσμο».
Μερικά από τα εκθέματα είναι ίσως λίγο ανατριχιαστικά όταν κανείς τα βλέπει από κοντά, αλλά είναι πολύ αποκαλυπτικά για το πώς έχει αλλάξει η οπτική του ανθρώπου πάνω στην τεχνολογία.