Μικροπλαστικά: Πως οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι εκπέμπουν σύννεφα πλαστικών σωματιδίων

Μικροπλαστικά: Πως οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορεί να εκπέμπουν σύννεφα πλαστικών σωματιδίων Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε ένα σύννεφο από πλαστικά σωματίδια τόσο μικρά που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ διαπίστωσε ότι μια γυμναστική σε συνθετικό χαλί θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εισπνέονται έως και 110 πλαστικές ίνες ή θραύσματα κάθε λεπτό. Το δίπλωμα ρούχων από υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, αλλά ακόμη και το απλό κάθισμα σε έναν καναπέ γεμάτο αφρώδες υλικό, παρήγαγε επίσης ένα σύννεφο μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέρα.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα για να συμφωνηθεί μια παγκόσμια συνθήκη για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Η Faye Couceiro, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ρύπανσης στο πανεπιστήμιο, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι οι συνέπειες των μικροπλαστικών στον οργανισμό για την υγεία είναι ακόμη άγνωστες. Όμως η ίδια λαμβάνει ήδη μέτρα για να μειώσει την έκθεσή της, όπως η στροφή, όπου είναι δυνατόν, σε ξύλινα δάπεδα και υφάσματα από φυσικές ίνες. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάτε και να σκίσετε κάθε κομμάτι πλαστικού στο σπίτι σας», είπε. «Δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Αλλά πιστεύω ότι είναι ανησυχητικό. Αν είμαστε εκτεθειμένοι κάθε μέρα για όλη μας τη ζωή και ζήσουμε 80, 90 ετών, τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι μόνο ένα μεμονωμένο γεγονός όπου είμαστε εκτεθειμένοι για μια ή δύο ημέρες. Είναι ολόκληρη η ζωή μας που τα αναπνέουμε. Τι συμβαίνει λοιπόν καθώς συσσωρεύονται;»

Μικροπλαστικά: Πως οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορεί να εκπέμπουν σύννεφα πλαστικών σωματιδίων Facebook Twitter
Φωτ: Getty

Μικροπλαστικά: Τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα για να φιλτράρουν τον αέρα σε ένα δωμάτιο, ενώ οι εθελοντές εκτελούσαν κανονικές οικιακές δραστηριότητες. Στη συνέχεια υπολόγισαν τη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον αέρα και τον αριθμό των κομματιών που είναι πιθανό να εισπνεύσουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δίπλωμα των ρούχων από συνθετικά υφάσματα μπορεί να οδηγήσει στην εισπνοή επτά τεμαχίων μικροπλαστικού ανά λεπτό.

Και το να κάθεσαι σε έναν καναπέ θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισπνοή 10 σωματιδίων κάθε λεπτό.

Αλλά η συγκέντρωση μικροπλαστικών σε μια προπόνηση μέσα στο σπίτι είναι πιθανό να είναι 10 φορές υψηλότερη, εν μέρει λόγω της επίδρασης στο χαλί, αλλά και λόγω του υψηλότερου ρυθμού αναπνοής.

Ο καθηγητής Couceiro δήλωσε ότι μέρος του μικροπλαστικού θα απομακρυνθεί από τους πνεύμονες με τη βλέννα και τον βήχα. Αλλά πολλαπλές μελέτες έχουν πλέον βρει μικροπλαστικά μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, των αρθρώσεων, των οργάνων και του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι το πλαστικό προκαλεί προβλήματα υγείας, αλλά έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και πυροδοτεί φλεγμονές.

Ο καθηγητής Couceiro δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα σενάριο στο οποίο θα ανακαλύψουμε ότι το να αναπνέουμε πλαστικό είναι καλό για εμάς. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποια συγκέντρωση θα ήταν αυτή σε ένα οικιακό περιβάλλον. Αν θέλουμε να προηγηθούμε αυτής της καμπύλης και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε κάτω από τα όρια (κινδύνου), πρέπει να μάθουμε ποια είναι αυτά το συντομότερο δυνατό».

Τα μικροπλαστικά είναι είτε ίνες είτε θραύσματα που έχουν αποσπαστεί από μεγαλύτερα αντικείμενα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν μεταξύ 12,5 και 125 τρισεκατομμυρίων σωματιδίων μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών που έχουν παρασυρθεί στους παγκόσμιους ωκεανούς, όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμούς και περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Μικροπλαστικά: Πως οι καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι μπορεί να εκπέμπουν σύννεφα πλαστικών σωματιδίων Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η σημερινή χρήση του πλαστικού δεν είναι βιώσιμη. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, το ήμισυ του συνόλου του πλαστικού χρησιμοποιείται μία φορά και στη συνέχεια πετιέται.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν διεθνή συμφωνία για μια συνθήκη για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Ο τελευταίος από τους πέντε γύρους συνομιλιών μεταξύ των χωρών ξεκίνησε στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Η συνθήκη είναι πιθανό να περιλαμβάνει κινήσεις για την ενθάρρυνση της πιο συνετής χρήσης του πλαστικού και προσπάθειες για την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωσή του.

Μικροπλαστικά: Ποιοι αντιδρούν στη μείωση της παραγωγής


Ωστόσο, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο, την πρώτη ύλη για το πλαστικό, αντιδρούν στις περικοπές της παραγωγής. Και η Βρετανική Ομοσπονδία Πλαστικών είναι επίσης κατά οποιουδήποτε ανώτατου ορίου ή φόρου στην παραγωγή. Αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος Steve Reed δήλωσε: «Για πάρα πολύ καιρό, το πλαστικό έχει γεμίσει τους ωκεανούς μας και απειλεί την άγρια ζωή μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια φιλόδοξη διεθνή συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040, ώστε να προωθήσουμε μια κυκλική οικονομία όπου μειώνουμε τα απόβλητα και καθαρίζουμε το περιβάλλον μας».

Με πληροφορίες από Sky News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM