Η Ευρώπη ετοιμάζει τεράστιο Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης - Τι θέλουν και πρέπει να προλάβουν οι κορυφαίοι του χώρου

Η Ευρώπη ετοιμάζει τεράστιο Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης - Τι θέλουν και πρέπει να προλάβουν οι κορυφαίοι του χώρου Facebook Twitter
0

Κορυφαίοι επιστήμονες έχουν καταρτίσει σχέδια για ένα τεράστιο πολυεθνικό ευρωπαϊκό ινστιτούτο αφιερωμένο στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης (AI) παγκόσμιας κλάσης.

Η απόφαση έρχεται ως μέρος της προσπάθειας να παραμείνουν τα ταλέντα του χώρου στην Ευρώπη και να προλάβουν τις εξελίξεις που είναι ραγδαίες και κρίσιμες για το μέλλον,

Το νέο ίδρυμα θα δημιουργηθεί για παρόμοιους λόγους που ώθησαν και στο άνοιγμα του Cern, το εργαστήριο φυσικής στη Γενεύη, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής φυσικής και την αντιστροφή της διαρροής εγκεφάλων των πιο λαμπρών και καλύτερων επιστημόνων προς τις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για τη Μάθηση και τα Ευφυή Συστήματα (European Lab for Learning and Intelligent Systems- Ellis) θα έχει μεγάλα κέντρα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου απασχολούνται εκατοντάδες μηχανικοί υπολογιστών, μαθηματικοί και άλλοι επιστήμονες, με ρητό στόχο τη διατήρηση της Ευρώπης στο προσκήνιο της έρευνα  για την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια ανοιχτή επιστολή που παροτρύνει τις κυβερνήσεις να δράσουν, οι επιστήμονες  σε δραματικό τόνο περιγράφουν πώς η Ευρώπη δεν ακολούθησε το ρυθμό των ΗΠΑ και της Κίνας και έχει μείνεις πολύ πίσω από τις εξελίξεις.

Η επιστολή προσθέτει ότι, ενώ υπάρχουν λίγα «ερευνητικά hotspots στην Ευρώπη, σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι επαγγελματίες σε αυτές τις περιοχές συνεχίζουν να προσλαμβάνονται από αμερικανικές εταιρείες».

Η επιστολή, η οποία υπογράφηκε από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ και τις Κάτω Χώρες, απαιτεί να ξεκινήσουν οι εργασίες για το νέο ινστιτούτο αυτό το έτος. Σύμφωνα με την πρόταση, οι συμμετέχουσες χώρες θα χρηματοδοτήσουν το ινστιτούτο ως διακυβερνητικό οργανισμό. 

«Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Zoubin Ghahramani, καθηγητής της μηχανικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής επιστήμονας στο Uber. «Το κέντρο θα παρέχει στην Ευρώπη κέντρα όπου δεν θα έχουμε 10 ερευνητές αλλά εκατοντάδες εμπειρογνώμονες από διαφορετικές χώρες».

«Αυτό είναι τόσο σημαντικό για την Ευρώπη. Θα ήταν ένα τρομερό λάθος να μην κάνουμε κάτι μεγάλο. Εάν δεν ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα, τόσο τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όσο και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα αρχίσουν να φθίνουν».

Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι να διασφαλίσει ότι καλύτερη έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, στόχος που θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας θα ενισχύει την οικονομία και θα δώσει επίσης στους επιστήμονες μια φωνή στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Τα πρώτα βήματα στην οικοδόμηση του Ινστιτούτου αναμένεται να ξεκινήσουν με μια συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, με άλλα έθνη να εντάσσονται αργότερα. Τελικά, κάθε τοπικό εργαστήριο θα αναπτυχθεί σε εγκατάσταση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στον τομέα αυτό έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο. Η τεχνολογία έχει τέτοιες δυνατότητες ώστε ο αντίκτυπός της στην κοινωνία να θεωρείται ευρέως πως θα είναι τόσο βαθύς όσο η βιομηχανική επανάσταση.

Η δυνατότητα τη τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται πως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ζωές, λαμβάνοντας αποφάσεις σε τομείς από την υγειονομική περίθαλψη και την αστυνόμευση έως την άμυνα και τις μεταφορές. Όμως οδήγησε και σε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ποιος γράφει τους κανόνες για τον τρόπο ρήσης της.

«Αν η Ευρώπη απομακρυνθεί και παρακολουθήσει την εξέλιξή της από το περιθώριο, τότε θα έχει λίγη δύναμη στη διαμόρφωση του μέλλοντός της», ανέφερε ο Ghahramani. «Το ρυθμιστικό περιβάλλον για την τεχνολογία ορίζεται συχνά από τους ανθρώπους που ελέγχουν την τεχνολογία», είπε για να τονίσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ρόλο στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM