Η Google παραδέχτηκε πως το βίντεο της για μοντέλο ΑΙ δεν ήταν αυτό που φαινόταν

Google Facebook Twitter
Φωτ.: Google
0

Η Google παραδέχτηκε ότι ένα βίντεο για τις δυνατότητες που έχει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας ήταν προϊόν επεξεργασίας.

Το demo της Google για το Gemini, το οποίο έχει 1,9 εκατ. προβολές στο YouTube, δείχνει το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο σε προφορικά φωνητικά αιτήματα και βίντεο.

Στην περιγραφή του βίντεο, η Google ανέφερε ότι δεν ήταν όλα όπως φαίνονταν και πως είχε «επιταχύνει» τις απαντήσεις για χάρη του demo. Αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκρινόταν καθόλου στη φωνητική έκκληση ή στο βίντεο. Σε μια ανάρτηση στο blog που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με το demo, η Google αποκάλυψε πώς έγινε στην πραγματικότητα το βίντεο.

Στο βίντεο, ένα άτομο θέτει ερωτήσεις στο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google, ενώ δείχνει αντικείμενα στην οθόνη. Για παράδειγμα, σε ένα σημείο κρατάει μια λαστιχένια πάπια και ρωτάει το Gemini αν θα επιπλεύσει. Αρχικά, δεν είναι σίγουρο από τι υλικό είναι φτιαγμένη, αλλά αφού το άτομο τη συμπιέσει η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει σωστά το αντικείμενο.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει στο βίντεο με την πρώτη ματιά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που πραγματικά συνέβη. Στην πραγματικότητα εμφανίστηκε στο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μια ακίνητη εικόνα της πάπιας και ρωτήθηκε από ποιο υλικό είναι φτιαγμένη. Στη συνέχεια, το μοντέλο τροφοδοτήθηκε με μια αναφορά που εξηγούσε ότι η πάπια κάνει ένα θόρυβο και τρίζει όταν συμπιέζεται, κι αυτή η «βοήθεια» είχε ως αποτέλεσμα τη σωστή αναγνώριση.

Σε μια άλλη εντυπωσιακή στιγμή, το άτομο έκανε ένα κόλπο στο οποίο μια μπάλα κρύβεται κάτω από ένα από τρία κινούμενα κύπελλα και η τεχνητή νοημοσύνη κλήθηκε να προσδιορίσει πού βρίσκεται. Στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της, η Google εξήγησε ότι στην πραγματικότητα είπε στο μοντέλο πού βρίσκεται η μπάλα και της έδειξε εικόνες που αναπαριστούν κύπελλα που εναλλάσσονται.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ