Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαιολογικούς θησαυρούς κάτω από τους παγετώνες

Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαιολογικούς θησαυρούς κάτω από τους παγετώνες Facebook Twitter
0

Μία από τις άμεσες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το λιώσιμο των «αιώνιων παγετώνων» στον αρκτικό κύκλο.

Η ραγδαία υποχώρηση των πάγων μπορεί να θορυβεί τους περιβαλλοντολόγους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής,  αλλά αποκαλύπτει απρόσμενους θησαυρούς στους αρχαιολόγους.

Στη Νορβηγία, οι επιστήμονες που εργάζονται στους ολοένα και πιο λεπτούς πάγους των ορεινών περιοχών, ανακάλυψαν, πρόσφατα, αντικείμενα από το 4.000 π.Χ, ξεθάβοντας παράλληλα ευρήματα της πιο πρόσφατης ιστορίας.

Ρούχα, όπλα και ακόμα και «αρχαία σκι» ανακαλύφθηκαν μεταξύ των 2.000 αρχαιολογικών ευρημάτων στο Τζοτουνχάιμεν, στα βουνά του Όπλαντ.

Ανάμεσα σε όλα, βρέθηκαν και σκελετοί αλόγων που είχαν εξημερωθεί από ομάδες κυνηγών.

 

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, χρονολογούν τα ευρήματα (με ραδιοχρονολόγηση του άνθρακα - 14), για να διαπιστώσουν τα κυνηγετικά μοτίβα και τις στρατηγικές των, από καιρό χαμένων, ορεσίβιων κυνηγών. 

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως οι νέες ανακαλύψεις θα φωτίσουν παράλληλα τις εμπορικές τάσεις των εποχών του Χαλκού, του Σιδήρου και μεταγενέστερων ετών.

Όσο πιο βαθιά κατεβαίνουν στους πάγους, τόσο πιο παλιά ευρήματα ανακαλύπτονται.

«Ένα από τα πράγματα που διαπιστώσαμε, ήταν η έντονη κυνηγετική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της «μικρής εποχής των παγετώνων», λέει ο Τζέιμς Μπάρετ από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Από το 536 μ.Χ έως 660 μ.Χ, οι καλλιέργειες δεν απέδιδαν τις απαραίτητες σοδειές και οι γεωργικοί πληθυσμοί είχαν συρρικνωθεί από τον λιμό και τις κακουχίες.

Ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν παρατηρούν κάποια αντίστοιχη πτώση στην κυνηγετική δραστηριότητα των ορεινών περιοχών, που σημαίνει ότι το κυνήγι στα βουνά εξακολουθούσε να αποδίδει.

Ακόμα πιο εντατικό κυνήγι παρατηρείται από τον 8ο έως τον 10ο αιώνα, εξαιτίας της συχνότερης διέλευσης από τα περάσματα των βουνών, παράλληλα με την ίδρυση νέων πόλεων και την εξάπλωση παλαιών στις σκανδιναβικές περιοχές.

Περισσότερες πόλεις σημαίνει περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη για γούνες και κέρατα για όπλα - αυτό θα οδήγησε σε εντατικοποίηση του κυνηγιού, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Από τον 11ο αιώνα και μετά όμως παρατηρείται μία σημαντική πτώση στον σχετικό εξοπλισμό και επομένως στη δραστηριότητα.

Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις βελτιωμένες μεθόδους καλλιέργειας, την επιδείνωση του καιρού ή - στην περίπτωση του 14 αιώνα - στο χτύπημα της μαύρης πανώλης.

«Τα ξεπαγωμένα αρχαιολογικά ευρήματα μας προσφέρουν μία πολύ καλή απεικόνιση της περιόδου, που χωρίς τους πάγους θα είχαν χαθεί από καιρό», λέει ο Μπάρετ.

Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να συντηρήσουν αυτά τα ευρήματα καθώς έρχονται στην επιφάνεια των παγετώνων που λιώνουν, πριν καταστραφούν από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.

Ρούχα και υφάσματα χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση καθώς διαλύονται με το παραμικρό.

«Χρειάζεται συγχρονισμός και συστηματικός έλεγχος για να προλάβουμε αυτά τα αντικείμενα πριν εκτεθούν στο θερμότερο κλίμα» εξηγεί ο Μπάρετ. Η σκαπάνη κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολη και συνήθως απαιτείται η διανυκτέρευση στην κρύα ύπαιθρο αλλά η «ανταμοιβή είναι πολύ μεγάλη».

«Ξαναδιαβάζουμε τις περασμένες κλιματικές αλλαγές και το πως αυτές συσχετίζονται με την ιστορία των κοινωνιών. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, η δουλειά συνεχίζεται και σύντομα θα μάθουμε ακόμα περισσότερα για την νορβηγική ιστορία».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Περιβάλλον / «Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Οι επιστήμονες έψαξαν βαθιά κάτω από τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» και τα ευρήματά τους ισοδυναμούν με πιθανή καταστροφή για τον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Τech & Science / Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM