Η NASA ανακοίνωσε νέα, αναπάντεχα ευρήματα για τον ωκεανό στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη

Η NASA ανακοίνωσε νέα, αναπάντεχα ευρήματα για τον ωκεανό στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη Facebook Twitter
O ωκεανός της Ευρώπης σε illustration της NASA
1
Η NASA ανακοίνωσε νέα, αναπάντεχα ευρήματα για τον ωκεανό στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη Facebook Twitter

Οι αστρονόμοι της NASA, χρησιμοποιώντας τον διαστημικό δορυφόρο Hubble, κατέγραψαν κάτι που παραπέμπει σε πίδακες υδρατμών νερού πάνω στην επιφάνεια του δορυφόρου του πλανήτη Δία, Ευρώπη. Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερα συμπεράσματα μέσω των εικόνων του Hubble που έκαναν λόγο για έναν παγωμένο πλανήτη με πίδακες εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων από ρωγμές στον παγωμένο αυτόν πλανήτη.

Η νέα παρατήρηση, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου των ερευνητών της NASA το βράδυ της Δευτέρας, αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικές αποστολές στον Europa να μπορέσουν να πάρουν δείγμα από τον ωκεανό του πλανήτη χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν τρύπες στα μίλια πάγου που τον καλύπτουν. 

"Ο ωκεανός του Europa θεωρείται ένα από τα πιο υποσχόμενα μέρη που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενήσουν ζωή στο ηλιακό σύστημα" σχολίασε ο Geoff Yoder, ερευνητής της NASA. "Αυτά τα σύννεφα υδρατμών, αν όντως υπάρχουν, μπορούν να προσφέρουν έναν διαφορετικό τρόπο για να παρθεί δείγμα από την επιφάνεια του Europa" συμπλήρωσε. 


Οι πίδακες υπολογίζεται πως εκτινάσσουν υδρατμούς σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων, πριν το υγρό που εκτοξεύουν να πέσει ξανά πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο Europa διαθέτει έναν τεράστιο "συνεχόμενο" ωκεανό, που περιέχει νερό όσο όλοι οι ωκεανοί της γης μαζί. Ωστόσο αυτό καλύπτεται από ένα στρώμα χοντρού και πάρα πολύ σκληρού πάγου. 

Αρχικά, σκοπός των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν αν ο συγκεκριμένος πλανήτης διαθέτει λεπτή ατμόσφαιρα ή εξώσφαιρα. Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο παρατήρησης που εντοπίζει ατμόσφαιρες πλανητών σε τροχιά γύρω από άλλους αστερισμούς, η ομάδα των ερευνητών συνειδητοποίησε πως αν υπήρχε νερό που πηγάζει από ρωγμές στην επιφάνεια του Europa, μόνο έτσι θα μπορούσε να διαπιστωθεί. Το τηλεσκόπιο κατέγραψε τους πίδακες τρεις φορές το 2014, κυρίως από τις νότιες πολικές περιοχές της Ευρώπης.


Στην Γη, έχουν βρεθεί παντού ζωντανοί οργανισμοί όπου υπάρχει νερό, ενέργεια και ιχνοστοιχεία, επομένως οι επιστήμονες έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μέρη οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα, όπως η Ευρώπη, που διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA.

Η Ευρώπη έχει διάμετρο είναι 3.100χλμ, λίγο μικρότερη από την Σελήνη της Γης. Ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη είναι το δεύτερο κοντινότερο στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Για περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη Europa, η NASA προγραμματίζει μη επανδρωμένη αποστολή μέσα στο 2020, με το ρομποτικό όχημα να αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030. Τα ευρήματα, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο Astrophysical Journal, έρχονται σε συνέχεια μιας αρχικής καταγραφής πιδάκων υδρατμών πάνω από το νότιο πόλο της Ευρώπης τον Δεκέμβριο του 2012. Δύο ακόμη αποστολές βρίσκονται σε εξέλιξη για αποστολή στην Ευρώπη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η έλξη του Δία είναι τρομακτική για τους δορυφόρους του. Συμπιεζονται και διαστελλονται συνέχεια καθώς τον πλησιάζουν ή απομακρυνονται από αυτόν κατά την ελλειπτικη τροχιά τους. Όλη αυτή η συσσωρευμενη ενέργεια μεταφράζεται σε αύξηση θερμότητας στο εσωτερικό του δορυφόρου. Η Ιω, ο πλησιέστερος δορυφόρος του Δία, είναι γεμάτη ηφαίστεια. Φανταστείτε τους δορυφόρους αυτούς να συμπιεζονται δυνατά σαν anti-stress balls στα χέρια της βαρύτητας.