Στις 21:54 (ώρα Ελλάδας) η NASA έγραψε Ιστορία αφού το διαστημικό σκάφος InSight προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον πλανήτη Άρη.
Σκοπός του ρομποτικού εξερευνητή, είναι η μελέτη του εσωτερικού του «Κόκκινου πλανήτη» και η καταγραφή της σεισμικής του δραστηριότητας.
Είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθεί σε βάθος, από γεωλογικό εργαστήριο, η σύνθεση και η τεκτονική δραστηριότητα ενός άλλου πλανήτη.
Μετά από ένα ταξίδι 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (σ.σ η απόσταση Γης - Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα), το InSight έκανε μία ομαλή προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη.
Για τον λόγο αυτό, το διαστημικό σκάφος επιβράδυνε από την μέση ταχύτητα των 19.800 χιλιομέτρων ανά ώρα, που είχε αναπτύξει διαπλανητικά, στα 8 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το InSight έχει ύψος περίπου ένα μέτρο, ζυγίζει 358 κιλά και πρόκειται για έναν στατικό γεωφυσικό ανιχνευτή που δεν κινείται όπως τα ρόβερ που ήδη βρίσκονται στον Άρη.
Το χρονικό της αποστολής
Τα ξημερώματα της 5ης Μαΐου, στις 4:05 π.μ τοπική ώρα Καλιφόρνιας, ο ρομποτικός εξερευνητής, απογειώθηκε από τη αεροπορική βάση Vandenberg για ένα ταξίδι 205 ημερών.
Με δεδομένη τη σχετική θέση Γης-Άρη, οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους ένα χρονικό «παράθυρο» μόλις δύο ωρών για να εκτοξεύσουν το InSight εκείνο το πρωινό, με έναν πανίσχυρο προωθητικό πύραυλο τύπου Atlas V-401.
Αν οτιδήποτε πήγαινε στραβά θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι την επόμενη ημέρα στις 4:10 έχοντας και πάλι δύο ώρες στη διάθεση τους -και μόνο μέχρι τις 8 Ιουνίου- για να στείλουν τον εξερευνητή σε ένα ταξίδι τρεις φορές μακρύτερα από τον Ήλιο.
Τελικά όλα λειτούργησαν άψογα και το InSight έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που απογειώθηκε ποτέ από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Έως τώρα οι επιστήμονες προτιμούσαν την ανατολική ακτή, εκμεταλλευόμενοι την στροφορμή της Γης με φορά από τη Δύση στην Ανατολή, αλλά ο πανίσχυρος Atlas V-401 δεν χρειάζεται καν αυτό το «πλανητικό σπρώξιμο».
Για την αποστολή εργάστηκαν επί επτά χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι τριών διαστημικών υπηρεσιών (NASA, γερμανική DLR και γαλλική CNES).
«Είναι ασύγκριτο το συναίσθημα της αναμονής για την ήμερα που αυτό που κατασκεύασες με τα χέρια σου -ή, για να είμαι πιο ακριβής, με τα αποστειρωμένα γάντια σου- θα ακουμπήσει την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη σκάβοντας στο εσωτερικό του!», είχε δηλώσει τον Μάιο στο LIFO.gr o Έλληνας μηχανικός, Γιώργος Τσακυρίδης που συμμετείχε στην αποστολή.
Ως μέλος της γερμανικής εταιρείας διαστήματος, εργάστηκε για την κατασκευή ενός ειδικού θερμόμετρου-τρυπανιού, του HP3, που θα μετρήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλανήτη Άρη.
«Φαντάσου έναν τυφλοπόντικα που σκάβοντας θα φτάσει σε βάθος 5 μέτρων!», εξηγεί.
Το InSight προσεδαφίστηκε σε μια αχανή, επίπεδη έκταση του Άρη, γνωστή και ως Elysium Planitia, βόρεια του αρειανού ισημερινού που οι ερευνητές αποκαλούν «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη».
Εδώ, ο Γιώργος Τσακυρίδης «ποζάρει» μπροστά από την πρώτη φωτογραφία που έστειλε το InSight.
σχόλια