Εκτός από τους πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας, τις διαστημικές ακάτους και τα υπερεξελιγμένα σκάφανδρα, ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι της επιστροφής των ανθρώπων στη Σελήνη είναι η τουαλέτα.
Με το βλέμμα στην αποστολή Artemis το 2024, η NASA προσφέρει δόξα και χρηματική αμοιβή σε όποιον προτείνει την καλύτερη λύση για την επόμενη σεληνιακή τουαλέτα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. «Σίγουρα δεν είναι το κυριότερο ζήτημα στο οποίο εστιάζουμε, καθώς δεν επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να πούμε ότι αφοδεύσαμε εκεί, αλλά δεν θέλουμε και την κατάσταση που επικρατούσε στα Apollo», λέει εξ ονόματος της NASA ο Μάικ Ιντερμπάρτολο.
Ο Ιντερμπάρτολο είναι επικεφαλής του πρότζεκτ Lunar Loo Challenge (μτφρ Πρόκληση Σεληνιακής Τουαλέτας) που λάνσαρε χθες η NASA ελπίζοντας να προσελκύσει νέες και ευρηματικές λύσεις για το ζήτημα της συλλογής και διαχείρισης ανθρώπινων λυμάτων στο φεγγάρι.
Εκτός από την ευκαιρία να συμβάλλουν δυναμικά στην επάνοδο των ανθρώπων στον δορυφόρο της Γης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν (ή αν είναι περισσότεροι του ενός θα μοιραστούν) και το χρηματικό έπαθλο των 35.000 δολαρίων, αν καταφέρουν να σχεδιάσουν ή έστω να συνεισφέρουν σημαντικά στην τεχνολογία της νέας τουαλέτας για την αποστολή Artemis-3.
Η NASA θέλει να στείλει τον επόμενο ή την επόμενη αστροναύτη έως το 2024 έχοντας μάθει από τα μεγάλα αλλά και τα μικρά λάθη του παρελθόντος. Στο ηρωικό ξεκίνημα των αποστολών Apollo, οι αστροναύτες έπρεπε να κολλήσουν σακούλες γύρω από τις ευαίσθητες περιοχές για να πάνε τουαλέτα, και η εφαρμογή δεν ήταν πάντα τόσο καλή ή αποτελεσματική όσο θα ήλπιζαν, με αποτέλεσμα πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που λειτουργεί σε ύψος 400 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαθέτει μία ρωσική τουαλέτα που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναρρόφησης για την ούρηση και την αφόδευση σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Ωστόσο η NASA αναζητά κάτι που θα λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά και στην σεληνιακή επιφάνεια, όπου η βαρύτητα αντιστοιχεί στο ένα έκτο της γήινης.
«Ψάχνουμε για καινοτόμες λύσεις, απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους "εφευρέτες των γκαράζ", στην διαστημική κοινότητα, για να δούμε τι άγνωστο σε εμάς υπάρχει εκεί έξω».
Οι προϋποθέσεις
Οι επίδοξοι σχεδιαστές θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις τεχνικές προδιαγραφές που δίνει η NASA: οι εφευρέσεις τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε μάζα τα 15 κιλά, και ο όγκος της σεληνιακής τουαλέτας θα έχει όριο τα 0,12 κυβικά μέτρα.
Ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι εξίσου βολικός και ασφαλής για γυναίκες και άνδρες αστροναύτες, ενώ περιορισμοί έχουν μπει και στα όρια θορύβου.
«Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός της τουαλέτας θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετήσει και ασθενείς του πληρώματος, που ίσως αντιμετωπίζουν προβλήματα με εμετούς ή διάρροια. Έξτρα πόντοι θα δοθούν στα σχέδια που θα προβλέπουν τον εγκλωβισμό του εμετού χωρίς το μέλος του πληρώματος να πρέπει να βάλει το κεφάλι του στην τουαλέτα», σημειώνει η NASA.
Η καλαισθησία και ο βαθμός ιδιωτικότητας που θα εξασφαλίζουν επίσης θα προσμετρηθούν και θα εκτιμηθούν στην ανάδειξη των νικητών.
Η αποστολή Artemis-3 έχει χρονικό ορίζοντα εκτόξευσης το 2024, με στόχο την αποστολή ενός άνδρα και μιας γυναίκας στον νότιο σεληνιακό πόλο. Αν τα σχέδια στεφθούν με επιτυχία, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα πατήσουν στο έδαφος της Σελήνης από το 1972.
Όμως, «καθώς προετοιμαζόμαστε για αυτό το εκπληκτικό αυτό γεγονός, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις τυπικές ανάγκες των αστροναυτών μας», λέει ο Ιντερμπάρτολο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους εδώ, μέχρι τις 17 Αυγούστου.
Με πληροφορίες από NASA/Guardian
σχόλια