Η NASA θα στείλει άλλα δύο ελικόπτερα στον Άρη- Για την επιστροφή πετρωμάτων

Η NASA θα στείλει άλλα δύο ελικόπτερα στον Άρη- Για την επιστροφή πετρωμάτων Facebook Twitter
0

H NASA θα στείλει άλλα δύο μίνι ελικόπτερα στον Άρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να φέρει πετρώματα και δείγματα από το έδαφος του «κόκκινου πλανήτη». 

Με βάση το σχέδιο, το ρόβερ Perseverance θα έχει το «καθήκον» να μεταφέρει τα πετρώματα που έχει συλλέξει στον πύραυλο με τον οποίο θα εκτοξευθούν από τον Άρη, για να φτάσουν πίσω στη Γη σε μία δεκαετία από τώρα.

Το Perseverance έχει ήδη συλλέξει 11 δείγματα και αναμένεται να συνεχίσει. Σε περίπτωση που παρουσιάσει κάποια βλάβη, τα δύο ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τα δείγματα στον πύραυλο, αντί για το ρόβερ. 

Τα ελικόπτερα θα είναι παρόμοια με το επιτυχημένο Ingenuity, που έστειλε η NASA στον Άρη μαζί με το Perseverance στις αρχές του 2021 και ήδη έχει κάνει 29 πτήσεις στον «κόκκινο πλανήτη». Το συγκεκριμένο ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά, ενώ τα δύο νέα ελικόπτερα θα έχουν τροχούς και βραχίονες που θα μπορούν να «πιάσουν» και να μεταφέρουν τους μικρούς σωλήνες που περιέχουν τα δείγματα των πετρωμάτων από τον Άρη. 

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Perseverance ήταν εκείνες που έκαναν τη NASA να αλλάξει γνώμη και να μην στείλει δεύτερη ρόβερ στον Άρη, όπως σχεδίαζε, αλλά τα ελικόπτερα, ως εναλλακτική επιλογή. 

Το σχέδιο είναι πιο απλό, εξήγησε ο Τζεφ Γκράμπλινγκ, επικεφαλής του προγράμματος για την επιστροφή των πετρωμάτων από τον Άρη. Κάθε ελικόπτερο θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μεταφέρει έναν σωλήνα κάθε φορά, κάνοντας αρκετές πτήσεις. 

«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στο Perseverance για τη μεταφορά τον πετρωμάτων και προσθέσαμε τα ελικόπτερα ως εναλλακτική επιλογή», δήλωσε ο Γκράμπλινγκ. 

Η NASA συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στην αποστολή για την επιστροφή των πετρωμάτων. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, έως 30 δείγματα θα εκτοξευθούν από τον Άρη το 2031 και θα φτάσουν στη Γη το 2033. 

Με πληροφορίες από AP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM