Το ερευνητικό ινστιτούτο της Toyota (TRI) άνοιξε τις πύλες στο κοινό, αποκαλύπτοντας τρεις ρομποτικούς μπάτλερ που αναλαμβάνουν τις ανιαρές και επίπονες δουλειές του σπιτιού.
Η Toyota δεν απευθύνεται απλώς στους φαν των γκάτζετ αλλά έχει στραμμένο το βλέμμα της στο δημογραφικό μέλλον του πλανήτη: ως το 2050 υπολογίζεται πως 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, πολλοί από αυτούς μόνοι, και θα χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι.
Τα τρία ρομπότ που παρουσιάστηκαν, αναλαμβάνουν αγγαρείες όπως το σκούπισμα και η τοποθέτηση των πιάτων και των ποτηριών στο πλυντήριο πιάτων. Μπορούν να κινούνται με άνεση μέσα στο σπίτι, είτε κυλώντας στο δάπεδο, είτε «περπατώντας» στο ταβάνι.
Στον πυρήνα της φιλοσοφίας αυτών των ρομπότ, είναι η έννοια του ikigai, η ζωή με νόημα και σκοπό, χωρίς εμπόδια και περισπασμούς - είτε λόγω καθημερινότητας είτε λόγω ηλικίας. Το TRI θέλει με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να επεκτείνει τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων, μέσα από την συνεργασία ανθρώπου και μηχανής, για πράγματα που κανείς από τους δύο δεν θα μπορούσε να πετύχει μόνος του.
«Το TRI θέλει να δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να εκπληρώσουν το ikigai τους, και για αυτό αναζητούμε νέες μορφές αυτοματισμού με ανθρώπινο άγγιγμα», εξηγεί ο CEO του Ινστιτούτου, Τζιλ Πρατ.
Καθώς οι κοινωνίες γερνούν, θα υπάρχει ολοένα και περισσότερη ανάγκη για φροντίδα, για συστήματα που θα επιτρέπουν στους ηλικιωμένους να ζουν ανεξάρτητοι για περισσότερο. Θα ενταθεί επίσης η ζήτηση για βοηθητικά συστήματα του ολοένα και μεγαλύτερου σε ηλικία εργατικού δυναμικού.
Τα ρομπότ και ο αυτοματισμός θα απελευθερώσουν τους ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια τους, ή κάνοντας άλλα πράγματα που τους ευχαριστούν. Θα τους βοηθούν με την δουλειά τους.
Το TRI παρουσίασε τρία ρομπότ: ένα που κρέμεται κυριολεκτικά από το ταβάνι και αναλαμβάνει δουλειές μέσα στο σπίτι όπως το συμμάζεμα στην κουζίνα και το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων, ένα ρομπότ που μπορεί να πιάνει και να μετακινεί προσεχτικά, με απαλό άγγιγμα, εύθραυστα αντικείμενα εντός σπιτιού, και ένα επιδαπέδιο που βάζει σκούπα και μοιράζεται κοινές δυνατότητες με το ρομπότ στο ταβάνι.
«Η ρομποτική έρευνα του TRI εστιάζει στο σπίτι, επειδή είναι ένα περιβάλλον όπου τα ρομπότ μπορούν να προσφέρουν την πιο σημαντική βοήθεια για την ανθρώπινη ολοκλήρωση. Είναι επίσης ένα από τα πιο περίπλοκα περιβάλλοντα για ένα ρομπότ», λέει ο αντιπρόεδρος του τμήματος ρομποτικής στο Ινστιτούτο, Max Bajracharya.
«Η δουλειά μας εστιάζει σε δύο βασικές προκλήσεις: να διδαχτούν τα ρομπότ από την ανθρώπινη συμπεριφορά και να χρησιμοποιήσουμε την προσομοίωση για να τα εκπαιδεύσουμε και να τα αξιολογήσουμε».
σχόλια