Ιατρικά πειράματα δείχνουν πως τα αντισταμινικά επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Ιατρικά πειράματα δείχνουν πως τα αντισταμινικά επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα Facebook Twitter
0

Πειράματα σε ζώα δημιουργούν υποψίες ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιαλλεργικά αντισταμινικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή των ανδρικών ορμονών και την ανδρική γονιμότητα.

Η αύξηση των αλλεργιών στο σύγχρονο κόσμο έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση αυτών των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια. Τα αντισταμινικά χορηγούνται είτε μέσω συνταγογράφησης από γιατρό είτε ελεύθερα.

Αργεντινοί ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας και Πειραματικής Ιατρικής του Μπουένος 'Αϊρες, με επικεφαλής τη δρα Καρολίνα Μοντίγιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Reproduction" (Αναπαραγωγή), σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα έρευνες πάνω στα αντισταμινικά.

Η νέα μελέτη κατέληξε ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές μακρόχρονες παρενέργειες στη γονιμότητα των ανδρών, επειδή επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία των όρχεων, πράγμα που έχει επιπτώσεις για την μορφολογία, την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε ζώα, τόνισαν ότι χρειάζεται το ζήτημα να μελετηθεί περισσότερο με κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και εξέφρασαν τη γνώμη ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αντισταμινικών.

Η ισταμίνη είναι ένα μόριο που παράγεται στο σώμα ως αντίδραση σε έναν αλλεργιογόνο παράγοντα και έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να φταρνίζεται, να έχει φαγούρα ή άλλα συμπτώματα. Τα αντισταμινικά ανακουφίζουν αυτές τις αντιδράσεις, αλλά παράλληλα εμπλέκονται και σε άλλους μηχανισμούς του οργανισμού, π.χ. φέρνοντας νύστα.

'Αλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι ακόμη πρόωρο να σημάνει συναγερμός για τις πιθανές επιπτώσεις των αντισταμινικών στην ανδρική γονιμότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πράγμα που καθιστά δύσκολο να διακρίνει κανείς τη συμβολή κάθε ξεχωριστού παράγοντα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM