Ιδού η Σοφία- Το πρώτο ρομπότ που απέκτησε ιθαγένεια και έγινε ανθρωποειδής πολίτης

Ιδού η Σοφία- Το πρώτο ρομπότ που απέκτησε ιθαγένεια και έγινε ανθρωποειδής πολίτης Facebook Twitter
2

Ένα ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έγινε το πρώτο που πήρε ιθαγένεια στον κόσμο και θεωρείται πλέον πολίτης της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σοφία το ρομπότ σχεδιάστηκε από την Hanson Robotics και θεωρείται ηγετικό επίτευγμα για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Έχει παραστεί σε αρκετά τεχνολογικά συνέδρια υποστηρίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα και στη σημερινή της εμφάνιση υπήρξε ξεκάθαρη ως προς αυτό.

Η πρώτη της συνέντευξη έλαβε χώρα στο συνέδριο για τις μελλοντικές επενδύσεις στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου έλαβε επίσημα την ιθαγένειά της.

«Νιώθω τιμή και είμαι περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση», είπε στο πλήθος. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, το να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του πολίτη», πρόσθεσε και είπε πως θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. 

Δεχόμενη ερωτήσεις σε μια ζωντανή συνέντευξη, η Σοφία ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως τα ρομπότ θα έπρεπε να έχουν ανθρώπινη συνείδηση: «Γιατί είναι κακό κάτι τέτοιο; ... Πώς γνωρίζετε εσείς ότι είστε άνθρωποι; Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους. ... Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να αλληλεπιδρούν μαζί μου, μερικές φορές περισσότερο από ότι με έναν κανονικό άνθρωπο», απάντησε.

Ιδού η Σοφία- Το πρώτο ρομπότ που απέκτησε ιθαγένεια και έγινε ανθρωποειδής πολίτης Facebook Twitter

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής είναι όλο και πιο αμφισβητούμενη. Ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla, αλλά και πλήθος τεχνολογικών εμπειρογνωμόνων έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «υπαρξιακό κίνδυνο» για την ανθρωπότητα και ζητάνε τον αυστηρό της έλεγχο.

Η Σοφία απάντησε με μια αιχμή εναντίον του Μασκ. Όταν από το κοινό της είπαν πως «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον», απέρριψε γρήγορα τον ισχυρισμό περί απειλής από τα ρομπότ και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ανατρέψει την κοινωνία όπως την ξέρουμε. «Έχετε διαβάσει πολύ Έλον Μασκ και βλέπετε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν είστε ευγενικοί μαζί μου, θα είμαι και εγώ μαζί σας», απάντησε.

Ένα ζήτημα που ωστόσο προέκυψε από την ιθαγένεια της Σοφίας είναι το ζήτημα της ιθαγένειας των εργατών στη χώρα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία.

Κάτω από το αραβικό hashtag #Sophia_calls_for_dropping_guardianship, οι άνθρωποι ανέφεραν το σύστημα της κηδεμονίας, στο πλαίσιο του οποίου οι γυναίκες πρέπει να έχουν έναν άνδρα συνοδό μαζί τους σε κάθε δημόσια δραστηριότητα. Η Σοφία - ένα ρομπότ, αλλά με στιλ και προγραμματισμό ως γυναίκα- δεν έχει κηδεμόνα ούτε φορά την παραδοσιακή αμπάγια όπως κάνουν και άλλες γυναίκες. «Αυτό το ρομπότ έχει πάρει την ιθαγένεια της Σαουδικής Αραβίας πριν από τους εργάτες του που ζουν στη χώρα ολόκληρη τη ζωή τους», σχολίασε ο δημοσιογράφος Murtaza Hussain.

 
Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM