ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Καρκινογόνα «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε πολλά είδη φακών επαφής

Καρκινογόνα «παντοτινά χημικά» εντοπίστηκαν σε πολλά είδη φακών επαφής Facebook Twitter
0

Πολλοί μαλακοί φακοί επαφής στις ΗΠΑ είναι κατασκευασμένοι από ενώσεις που συνδέονται με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μελέτη που διεξήχθη σε εργαστήριο, πιστοποιημένο από την Environmental Protection Agency [Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος[, εξέτασε 18 δημοφιλή είδη φακών επαφής και βρήκε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οργανικού φθορίου, δείκτη των PFAS, σε καθένα από αυτά.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τα PFAS (υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) είναι μια ομάδα περίπου 14.000 τεχνητών χημικών ουσιών που είναι «πολύ ανθεκτικές στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό - δηλαδή δεν διασπώνται και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου».

Τα PFAS, γνωστά και ως «παντοτινά χημικά», μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια χωρίς να διασπώνται και συνδέονται με καρκίνο, επιπλοκές στο έμβρυο, ηπατικές παθήσεις, νεφροπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς, προβλήματα γονιμότητας, αυτοάνοσες διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών, οι οποίες ανατέθηκαν από το Mamavation και τα μπλογκ δημόσιας υγείας Environmental Health News, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι δοκιμασμένοι φακοί επαφής υπερέβαιναν τα 100 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) οργανικού φθορίου, το οποίο ισοδυναμεί με 100 εκατομμύρια ppt ή 50.000 φορές περισσότερο από το υψηλότερο επίπεδο που θεωρείται ασφαλές στο πόσιμο νερό από την EPA.

«Θα μπορούσατε να θεωρήσετε τους φακούς σχεδόν καθαρά PFAS», δήλωσε στον Guardian ο Scott Belcher, ερευνητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και επιστημονικός σύμβουλος των εργαστηριακών δοκιμών.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευτούν πέρα από το να φορούν γυαλιά αντί για φακούς επαφής ενώ προτρέπει να μιλήσουν με τους παρόχους τους εάν υπάρχουν ανησυχίες.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να έχουν κάποια μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε με τον γιατρό σας», πρόσθεσε.

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ