Kaspersky: Χάκερς εκμεταλλεύονται εταιρείες streaming και διάσημες σειρές

Kaspersky: Χάκερς εκμεταλλεύονται εταιρείες streaming και διάσημες σειρές Facebook Twitter
0

Από αρχές Ιανουαρίου 2020 έως τέλη Ιουνίου 2021, η Kaspersky εντόπισε πάνω από 93.000 απόπειρες μόλυνσης συσκευών, που διαδόθηκαν με το πρόσχημα κορυφαίων πλατφορμών streaming: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video και Hulu.

Όπως αναφέρει σχετική έκθεση, τα «The Mandalorian» και «Money Heist» ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού λόγω της δημοτικότητάς τους.

Σύμφωνα με την Kaspersky, το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία. Οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν την επιθυμία των χρηστών να παρακολουθήσουν αγαπημένες τους εκπομπές σε πλατφόρμες streaming.

Συνολικά, τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν 93.095 προσπάθειες μόλυνσης 18.938 μοναδικών χρηστών με 8.650 διαφορετικά αρχεία από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Kaspersky: Χάκερς εκμεταλλεύονται εταιρείες streaming και διάσημες σειρές Facebook Twitter
Διαρροή κακόβουλου και ανεπιθύμητου λογισμικού ανά πλατφόρμα (1 Ιανουαρίου 2020 – 30 Ιουνίου 2021)

Το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία που χρησιμοποιείται ως δέλεαρ από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Στην πραγματικότητα, το 89,93% των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό αναζητώντας σχετικό με το Netflix περιεχόμενο. 

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν streaming εκπομπές και σειρές ως δόλωμα. Σύμφωνα με την Kaspersky, σχεδόν το 60% των προσπαθειών μόλυνσης έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο δύο σόου ως δόλωμα- το Mandalorian (28,72%) και το Money Heist (28,41%).

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και στην Ελλάδα, με τους μισούς χρήστες (50%) του δείγματος να πέφτουν θύματα χάκερς επιχειρώντας να δουν επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Mandalorian. Οι υπόλοιπες τρεις κορυφαίες σειρές που χρησιμοποιούνται τακτικά ως δόλωμα από phishers περιλαμβάνουν τα Rick and Morty (9,69%), Peaky Blinders (9,25%) και Westworld (7,17%). 

Kaspersky: Χάκερς εκμεταλλεύονται εταιρείες streaming και διάσημες σειρές Facebook Twitter
Παράδειγμα σελίδας ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που δίνει την δυνατότητα streaming του Money Heist.

Πώς να προστατευτούμε

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κακόβουλων προγραμμάτων και διαδικτυακών απατών κατά τη χρήση υπηρεσιών streaming, η Kaspersky συμβουλεύει τα εξής:


• Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα. Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL καθώς και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας. 


• Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN, όπως το Kaspersky VPN Secure Connection, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο από διάφορες πλατφόρμες streaming.


• Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phising.


• Αποφύγετε συνδέσμους που υπόσχονται πρώιμες προβολές περιεχομένου. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.


• Να είστε προσεκτικοί με τυχόν συμφωνίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, όπως «δωρεάν συνδρομή για έναν χρόνο».


• Όποτε είναι δυνατόν, αποκτήστε πρόσβαση σε πλατφόρμες streaming μόνο μέσω της δικής σας συνδρομής επί πληρωμή στον επίσημο ιστότοπο ή την εφαρμογή από επίσημα marketplace.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM