Κρίση για το νερό: Επιστήμονες προβλέπουν απώλεια του 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2050

Κρίση για το νερό: Επιστήμονες προβλέπουν απώλεια του 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2050 Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Η παγκόσμια κρίση του νερού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής εάν η ανθρωπότητα δεν ενεργήσει με μεγαλύτερη τόλμη, προειδοποιεί η παγκόσμια επιτροπή για τα οικονομικά του νερού, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων. 

Σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, οι αδύναμες οικονομίες, η καταστροφική χρήση γης και η επίμονη κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων ασκούν πρωτοφανή πίεση στον παγκόσμιο κύκλο του νερού, όπως επισημάνει η επιτροπή. Πλέον, σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή αστάθεια στη συνολική διαθεσιμότητα νερού.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, υπολογίζεται ότι η απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι 8% παγκοσμίως ως το 2050 και θα φτάσει έως και 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Η έκθεση καλεί για μία θεμελιώδη αναπροσαρμογή της θέσης του νερού στις οικονομίες, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από το τοπικό, μέχρι το παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη, ζητούν την ενθάρρυνση των καινοτομιών και των επενδύσεων με βάση όχι το βραχυπρόθεσμο κόστος και όφελος, αλλά με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν σε ολόκληρη την οικονομία.

Μεταξύ άλλων προτείνονται μετασχηματισμός της γεωργίας με κλιμάκωση της μικροάρδευσης, μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο, διάδοση της αναγεννητικής γεωργίας και σταδιακή στροφή από τη διατροφή με βάση τα ζώα στη διατροφή με βάση τα φυτά. Επίσης, προστασία και αποκατάσταση των περιοχών που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε έναν σταθερό κύκλο του νερού, κατά προτεραιότητα, αλλά και διατήρηση του 30% των δασών και αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων ως το 2030.

Η Επιτροπή προτρέπει, ακόμη, για την πλήρη αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, μείωση της αναποτελεσματικότητας της διανομής και ανάκτηση πολύτιμων πόρων. Μία από τις δράσεις που προτείνει είναι και η μετάβαση σε μια εποχή καθαρής ενέργειας και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την κατά πολύ χαμηλότερη ένταση νερού.

Τέλος, είναι σημαντικό να τεθεί ως στόχος ότι ως το 2030 κανένα παιδί δεν θα πεθάνει από μη ασφαλές νερό. Σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από μη ασφαλές νερό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόνο το ένα τρίτο των επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης είναι καλό, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Μόνο το ένα τρίτο του επιφανειακού νερού της Ευρώπης είναι καλό, σύμφωνα με μελέτη

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ΕΟΠ δείχνουν ότι η ποιότητα των υδάτινων σωμάτων υπολείπεται κατά πολύ από τον στόχο που είχε τεθεί για πρώτη φορά για το 2015 και έκτοτε παρατάθηκε έως το 2027
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM