Λαμπτήρες από γραφένιο κυκλοφορούν εντός της χρονιάς

Λαμπτήρες από γραφένιο κυκλοφορούν εντός της χρονιάς Facebook Twitter
0

Το γραφένιο, το νέο υλικό-θαύμα που αναμένεται να υποκαταστήσει μια πληθώρα υλικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, το οποίο αναπτύχθηκε από τους νομπελίστες πλέον ερευνητές Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, βρίσκει την πρώτη του εμπορική εφαρμογή σε μια πολύ παλιά εφεύρεση. Τον λαμπήρα πυρακτώσεως.

Η νέα λάμπα από γραφένιο, που όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, θα βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων εντός της χρονιάς, θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από μια λάμπα τύπου LED.

O λαμπήρας πρόκειται να κατασκευάστει από τη Καναδική εταιρεία Graphene Lighting σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και θα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά θα διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου. Υλικό που είναι 1 εκατομμύριο φορές λεπτότερο από την ανθρώπινη τρίχα, και κατά πολύ πιο ανθεκτικό από τον χάλυβα, αλλά και καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού. Στοιχεία δηλαδή που το καθιστούν ιδανικό για την κατασκευή λαμπτήρων με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 35 εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με το βρετανικό πανεπιστήμιο πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για πρακτικές εφαρμογές του γραφένιου, από ρακέτες του τένις και πέδιλα του σκι έως «γέφυρες» για δόντια και μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM