Μαλαισιανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο, όπου μεταποιούν τις ίνες που βρίσκονται στα φύλλα του ανανά, τα οποία δεν καταναλώνονται, σε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή drone.
Το έργο, με επικεφαλής τον καθηγητή Mohamed Thariq Hameed Sultan στο Πανεπιστήμιο Putra της Μαλαισίας, προσπαθεί να βρει βιώσιμες χρήσεις για τα απόβλητα μέρη του ανανά, που παράγουν αγρότες στο Hulu Langat, μια περιοχή περίπου 65 χλμ. από την Κουάλα Λουμπούρ.
«Μετατρέπουμε το φύλλο του ανανά σε μια ίνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροδιαστημική εφαρμογή, δημιουργώντας βασικά ένα drone», είπε στο Reuters ο επικεφαλής του project.
Ο Mohamed Thariq είπε ότι τα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από το βιοσύνθετο υλικό είχαν υψηλότερη αναλογία αντοχής σε βάρος από εκείνα που κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες. Επίσης, είναι φθηνότερα, ελαφρύτερα και ευκολότερα στο να βρεθούν.
Εάν το αεροσκάφος υποστεί ζημιά, το πλαίσιο από ανανά θα μπορούσε να θαφτεί στο έδαφος και να αποικοδομηθεί εντός δύο εβδομάδων, πρόσθεσε.
Τα πρωτότυπα των αεροσκαφών που κατασκεύασε η ομάδα μπόρεσαν να πετάξουν σε ύψος περίπου 1.000 μέτρων και να παραμείνουν στον αέρα για περίπου 20 λεπτά, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο drone για να φιλοξενήσει μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων εικόνων, για γεωργικούς σκοπούς και εναέριες επιθεωρήσεις.
«Ο ρόλος μας εδώ είναι να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, τους αγρότες, να αυξήσουν την απόδοσή τους και να κάνουν τις δουλειές τους πολύ ευκολότερες», δήλωσε ο William Robert Alvisse της Μαλαισιανής ένωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια μη κυβερνητική ομάδα που βοηθά στο σχεδιασμό του drone και ενεργεί συμβουλευτικά στην τεχνική ομάδα.
Με πληροφορίες του Reuters