Μερικές καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα στις πόλεις παρά στην ύπαιθρο - Τι αποκάλυψε έρευνα

Μερικές καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα στις πόλεις παρά στην ύπαιθρο - Τι αποκάλυψε έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Καλλιέργειες αγγουριών, πατάτας και μαρουλιών μπορεί να έχουν έως και τέσσερις φορές υψηλότερες αποδόσεις όταν καλλιεργούνται σε αστικές περιοχές απ' ότι αγροτικές, σύμφωνα με νέα έρευνα.  

Αυτή τη στιγμή, πιστεύεται ότι το 15-20% των τροφίμων παγκοσμίως καλλιεργείται στις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του 5-10% όλων των οσπρίων και των λαχανικών.  Καθώς η ζωή στην πόλη συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο συχνή σε όλο τον κόσμο, η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη ήθελε να διερευνήσει τη βιωσιμότητα της αστικής γεωργίας ως τρόπο βελτίωσης της επισιτιστικής ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας.

«Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την αστική γεωργία, όπως αν οι αποδόσεις είναι παρόμοιες με τη συμβατική γεωργία ή ακόμα και τι καλλιέργειες καλλιεργούνται συνήθως», λέει ο περιβαλλοντολόγος Florian Payen, από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Μέσα από μια ανάλυση 200 προηγούμενων μελετών (που κάλυπταν 53 διαφορετικές χώρες και περισσότερα από 2.000 σημεία δεδομένων) η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να πάρει ορισμένες απαντήσεις. Η ανάλυση κάλυψε τόσο τους «γκρίζους» χώρους της πόλης (όπως δρόμους και στέγες) όσο και χώρους πρασίνου (όπως πάρκα και λαχανόκηπους).

Αν και δεν προέκυψε απάντηση στο ερώτημα του ποιοι αστικοί χώροι είναι καλύτεροι για κάποιες καλλιέργειες, η έρευνα έδειξε ότι κάποιοι τύποι καλλιεργειών αναπτύσσονται καλύτερα με ορισμένους τρόπους καλλιέργειας.

Για παράδειγμα, τα υδαρή λαχανικά (όπως οι ντομάτες) και τα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλές αποδόσεις σε υδροπονικά περιβάλλοντα, όπου χρησιμοποιείται νερό αντί για χώμα. Λαχανικά όπως τα μαρούλια, το λάχανο και το μπρόκολο είναι πιο φυσικά κατάλληλα για κάθετη καλλιέργεια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

«Παραδόξως, υπήρχαν λίγες διαφορές μεταξύ των συνολικών αποδόσεων σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς πράσινους χώρους, αλλά υπήρχαν σαφείς διαφορές στην καταλληλότητα των τύπων καλλιεργειών σε διαφορετικούς γκρίζους χώρους. Δεν μπορείτε να στοιβάζετε μηλιές σε ένα θάλαμο ανάπτυξης πέντε ή δέκα επιπέδων, αν και βρήκαμε μια περίπτωση όπου κατάφεραν να καλλιεργήσουν σιτάρι στοιβαγμένο με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο Payen.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι πόσο οικονομικά αποδοτική είναι η αστική γεωργία έναντι της αγροτικής. 

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της αστικής γεωργίας θα μπορούσε να είναι επωφελής με πολλούς διαφορετικούς τρόπους,  από το να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να επιβιώσουμε από την επόμενη πανδημία μέχρι τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους παραγωγής τροφίμων. 

Με πληροφορίες από Science Alert

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM