Η πανδημία κορωνοϊού μείωσε σημαντικά τις πτήσεις αεροσκαφών και, μαζί με αυτές, τις ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις που είχαν στη διάθεσή τους τα κέντρα πρόγνωσης καιρού.
Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να γίνονται λιγότερο ακριβείς οι μετεωρολογικές προγνώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι παρατηρήσεις αυτές χρησιμοποιούνταν μαζί με πολλές άλλες για να βοηθήσουν στην εκτίμηση της κατάστασης του συστήματος γης-ατμόσφαιρας κατά την έναρξη των προβλέψεων, όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η Εικόνα 1 που ακολουθεί δείχνει πως ο αριθμός των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από την Ευρώπη που έλαβε και χρησιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσο-πρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) έχει μειωθεί σημαντικά από τις αρχές Μαρτίου. Ο αριθμός των παρατηρήσεων και η γεωγραφική κάλυψή τους αναμένεται επίσης να μειωθούν κι άλλο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Ένα μικρό ποσοστό αναφορών προέρχεται από φορτηγά-αεροσκάφη, οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από τις πτήσεις επιβατών.
Το ποσοστό των αεροπορικών αναφορών στις αρχικές συνθήκες του ECMWF είναι 13%, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ περίπου 9% και στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (MetOffice) είναι 8%. Υπολογίζεται ότι η αφαίρεση όλων των αεροπορικών δεδομένων θα προκαλέσει μείωση της ακρίβειας προγνώσεων έως και 15% σε χρονικό ορίζοντα 7 ημερών.
«Προβλέπουμε σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από τις ΗΠΑ τις ερχόμενες εβδομάδες και πιθανόν να προκαλέσουν κάποια επίδραση στην παραγωγή των αριθμητικών συστημάτων πρόγνωσης καιρού μας», λέει ο Christopher Hill από τη NOAA.
Οι παρατηρήσεις πάνω από την Αυστραλία είναι φυσιολογικές μέχρι τώρα (24 Μαρτίου). Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει σημαντικά σύντομα, με την Qantas να αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τα τέλη Μαρτίου και να μειώνει τις πτήσεις της Αυστραλίας κατά 60%, λέει ο Douglas Body, από το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας (BoM).
Πρόσφατες καινοτόμες δορυφορικές παρατηρήσεις ανέμου από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Aeolus θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της μείωσης του αριθμού των παρατηρήσεων που βασίζονται σε αεροσκάφη αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να πραγματοποιηθούν κάποιες πρόσθετες εκτοξεύσεις ραδιοβολίσεων στην Ευρώπη ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη αεροπορικών μετρήσεων.
Με πληροφορίες από meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
σχόλια