ΜΙΤ: Επιστήμονες μετέτρεψαν ιστό αράχνης σε μουσική - Το απόκοσμο ηχητικό

ΜΙΤ: Επιστήμονες μετέτρεψαν ιστό αράχνης σε μουσική - Το απόκοσμο ηχητικό Facebook Twitter
Ένα ηχητικό «ασυνήθιστο, απόκοσμο, τροματικό αλλά τελικά πανέμορφο»
0

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατάφεραν να μετατρέψουν ιστό αράχνης σε μουσική, δημιουργώντας ένα απόκοσμο ήχο που τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα αραχνίδια πλέκουν το περίπλοκο δίκτυο τους, ακόμη και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους. 
 


Η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Τομάς Σαρασένα με έδρα το Βερολίνο προκειμένου να φτιάξει δισδιάστατες σαρώσεις λέιζερ ενός ιστού. Αυτές ενώθηκαν και μετατράπηκαν σε μαθηματικό μοντέλο που αναδημιουργεί τον ιστό σε 3D στην εικονική πραγματικότητα. 

Οι επιστήμονες σκάναραν τον ιστό ενώ η αράχνη βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας του. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν με το μουσικό τμήμα του ΜΙΤ για να «μεταφράσουν» σε ήχο. Το ηχητικό που προέκυψε ακούγεται σαν εικονική άρπα. 


«Παρότι ο ιστός της αράχνης μοιάζει τυχαίος, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές εσωτερικές δομές και μπορείς να της οπτικοποιήσεις και να τις δεις. Όμως, είναι δύσκολο να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία και να κατανοήσει το ανθρώπινο μυαλό όλες αυτές τις δομικές λεπτομέρειες» τόνισε ο Μάρκους Μπίλερ, καθηγητής μηχανικής στο ΜΙΤ που παρουσίασε το έργο της ομάδας. 

Ακούγοντας τον ήχο αυτό ενώ μετακινούνται μέσω του εικονικού ιστού, επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν και να ακούσουν όλες αυτές τις δομικές αλλαγές, αποκτώντας μια καλύτερη εικόνα τού πώς βλέπουν οι ίδιες οι αράχνες τον κόσμο, εξηγεί ο ίδιος. 

«Οι αράχνες έχουν εξαιρετικούς παλμικούς αισθητήρες, χρησιμοποιούν τις δονήσεις σαν τρόπο προσανατολισμού τους, επικοινωνίας με άλλες αράχνες» προσθέτει. 


«Αρχίζουμε ίσως να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε τη γλώσσα τής αράχνης» λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: 

«Ελπίζουμε πως μπορούμε να αναπαράγουμε αυτούς τους ήχους στη δομή ιστού ώστε να βελτιώσουμε την ικανότητα επικοινωνίας με την αράχνη και ίσως να προκαλέσουμε την αράχνη να αντιδράσει έτσι, ώστε να απαντήσει στα σήματά μας με κάποιον τρόπο». 


«Ο λόγος που το επιχειρήσαμε ήταν επειδή θέλαμε να μεταφέρουμε πληροφορία πραγματικά από την πλευρά της αράχνης που είναι πολύ περίεργη και τρομακτική, αν θέλετε, σε κάτι που είναι περισσότερο ανθρώπινο» λέει ο Μπίλερ, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «ασυνήθιστο, απόκοσμο, αλλά τελικά πανέμορφο». 


Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM