Μπορούμε όντως να επικοινωνήσουμε με τις γάτες - και αυτός είναι ο τρόπος

Μπορούμε όντως να επικοινωνήσουμε με τις γάτες - και αυτός είναι ο τρόπος Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι γάτες έχουν τη φήμη της πιο αυτόνομης και ανεξάρτητης συμπεριφοράς. Ωστόσο, για να τις πλησιάσετε περισσότερο ίσως απλά χρειάζεται να μιλήσετε στη «γλώσσα» τους. 

Μια έρευνα έδειξε ότι το να προσεγγίσετε τη γάτα σας, τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Αυτό που θα πρέπει απλά να κάνετε είναι να «γελάσετε» με τον γατίσιο τρόπο: Κλείστε τα μάτια και στη συνέχεια ανοιγοκλείστε τα αργά

Παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις γάτας-ανθρώπου, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι αυτή η έκφραση κάνει τις γάτες να πλησιάζουν και να είναι πιο δεκτικές στους ανθρώπους.

«Είναι κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες γατών το είχαν ήδη υποψιαστεί, οπότε είναι συναρπαστικό να έχουμε βρει αποδείξεις γι' αυτό», είπε η Κάρεν Μακόμπ, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ. 

Αν έχετε περάσει λίγο χρόνο γύρω από γάτες, πιθανώς έχετε δει τις εκφράσεις του προσώπου τους με τα «μερικώς κλειστά μάτια», που συνοδεύονται από αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Είναι παρόμοιο με το πώς μικραίνουν τα ανθρώπινα μάτια όταν χαμογελάμε και συνήθως συμβαίνει όταν το γατάκι είναι χαλαρό και ικανοποιημένο. Η έκφραση ερμηνεύεται ως ένα είδος «γατίσιου χαμόγελου».

Τα δύο πειράματα με τις γάτες

Μια ομάδα ψυχολόγων σχεδίασε δύο πειράματα για να διαπιστώσει αν οι γάτες συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στους ανθρώπους που ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια τους.

Στο πρώτο πείραμα, οι ιδιοκτήτες ανοιγόκλεισαν αργά τα μάτια σε 21 γάτες. Αφού η γάτα βολεύτηκε σε ένα σημείο, οι ιδιοκτήτες έλαβαν εντολή να καθίσουν σε απόσταση περίπου ενός μέτρου και να ανοιγοκλείσουν αργά τα μάτια τους όταν η γάτα τους κοιτούσε. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες είναι πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν επίσης αργά το μάτι στο αφεντικό τους αφού και ο ίδιος έχει κλείσει το μάτι σε αυτές. 

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 24 γάτες. Αυτή τη φορά, δεν ήταν οι ιδιοκτήτες που ανοιγόκλειναν τα μάτια, αλλά οι ερευνητές, οι οποίοι δεν είχαν καμία προηγούμενη επαφή με τη γάτα. 

Πραγματοποίησαν την ίδια διαδικασία με το πρώτο πείραμα, προσθέτοντας ένα τεντωμένο χέρι προς τη γάτα. Έπειτα, διαπίστωσαν ότι οι γάτες όχι μόνο ήταν πιο πιθανό να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, αλλά ήταν επίσης πιο πιθανό να πλησιάσουν το χέρι του ανθρώπου αφού αυτός ανοιγόκλεινε τα μάτια του.

Με πληροφορίες από Science Alert

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM