Το μυστηριώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι πλήττει και νεαρούς ενήλικες

Το μυστηριώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι πλήττει και νεαρούς ενήλικες Facebook Twitter
EPA
0

Το μυστηριώδες φλεγμονώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι, που προκαλείται από τον κορωνοϊό, δεν εμφανίζεται μόνο σε μικρά παιδιά αλλά και σε εικοσάρηδες. 

Η νόσος Covid-19 δεν φαίνεται να προκαλεί μόνο στα μικρά παιδιά, όπως είχε θεωρηθεί έως τώρα, ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, αλλά και σε νέους ενήλικους 20 έως 25 ετών, σύμφωνα με νέες περιπτώσεις ασθενών που έρχονται στο φως και δημιουργούν νέα ερωτηματικά στους γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν πλέον πιθανό ότι έως τώρα γίνεται υποδιάγνωση του συνδρόμου στους ενήλικες.

Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν το εν λόγω σύνδρομο -που έχει βαφτιστεί «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά»- σε έναν 20χρονο στην Καλιφόρνια και σε έναν 25χρονο στο Λονγκ Άϊλαντ, ενώ άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε ασθενείς 20-25 ετών έχουν αναφερθεί στο ιατρικό κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Langone), σύμφωνα με την Washington Post. 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου -που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Η αιτία της Καβασάκι, από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες, είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο που συνδέεται με την Covid-19. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.

«Υπάρχει σαφώς κάποιος υποκείμενος γενετικός παράγοντας», δήλωσε στο "Science" o Ελληνοαμερικανός καθηγητής βιολογίας Τομ Μανιάτης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στα μικρά παιδιά -που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με την παιδίατρο-λοιμωξιολόγο δρα Τζένιφερ Λάιτερ του NYU Langone.

Αρκετοί ασθενείς με το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά» διαπιστώνεται ότι έχουν αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, αντί για ενεργή λοίμωξη, κάτι που δείχνει ότι μολύνθηκαν προ εβδομάδων και το σύνδρομο μάλλον αποτελεί καθυστερημένη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού τους απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM
Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM