#ThisIsACoupHow Spain's far left starts a worldwide trend about #Greece bailout(More on Greece on the BBC's special live page: http://bbc.in/1K0DmRa)
Posted by BBC Trending on Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015
Ο Sandro Maccarrone είναι ισπανός μαθηματικός και ακτιβιστής που ζει στη Βαρκελώνη. Είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε το hashtag #ThisIsACoup που μέχρι την Κυριακή το βράδυ κατέκτησε όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη. Ωστόσο το hashtag δεν γεννήθηκε από αυτόν και δεν ξεκίνησε την Κυριακή το βράδυ, αλλά το μεσημέρι. Ο Sandro μίλησε στο LIFO.gr και μας παρέπεμψε στους Indignados, (οι ισπανοί αγανακτισμένοι) και τους ανθρώπους του κινήματος Barcelona en Comú οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το παγκόσμιο trend. O ίδιος μας εξηγεί πως αυτός το μόνο που έκανε ήταν να απαντήσει θετικά σε ένα μήνυμα που έλαβε από μια ομάδα η οποία του ζητούσε να συμπαρασταθεί στην καμπάνια για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ομάδα όλα ξεκίνησαν στις 17:35 στις 12 Ιουλίου, με τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα σε εξέλιξη. Ένας διεθνής ακτιβιστής έστειλε ένα μήνυμα σε μια ομάδα 40 χρηστών του Telegram, πολλοί από τους οποίους ήταν στη Βαρκελώνη για μια συνάντηση.
"Γεια σας παιδιά! Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα. Η ευρωζώνη έχει εν μία νυκτί προκαλέσει την κατάρρευση όλης της Ελλάδας και σκοπεύει να κρατήσουν τις τράπεζες τους χωρίς υποστήριξη για μια ακόμη εβδομάδα." πληκτρολόγησε και στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση ασφυξίας στην Ελλάδα και την εικόνα που επικρατούσε στη χώρα μας. "Χωρίς να σπείρουμε τον πανικό, αυτοί οι τύποι στη συνάντηση του Eurogroup, όλοι έχουν twitter και αξίζει κάποιος από τον κόσμο να τους πει να κάνουν μια συμφωνία με τον Τσίπρα, και να σταματήσουν να προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Αυτό είναι ό, τι συμβαίνει. Δεν ξέρω πώς να κάνω την κατάσταση trend, αλλά το #SaveGreece θα ήταν ένα ισχυρό hashtag σήμερα. " πρόσθεσε στο μήνυμά του και απλά περίμενε από το ίντερνετ να δουλέψει...
Μέσα σε δύο λεπτά, η ομάδα της Τelegram είχε αποφασίσει ότι χρειαζεται μια πλατφόρμα για να συζητηθεί τι συμβαίνει κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, και τον εκβιασμό στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αρχικά σκεφτήκαν hashtags χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «βοήθεια» ή «στήριξη» αλλά γρήγορα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ήταν η σωστή εστίαση.
Μια ώρα αργότερα ένα μέλος της ομάδας από τη Βραζιλία απάντησε λέγοντας «Θα ήθελα να δω μια πιο επιθετική γλώσσα, κάτι σαν #ThisIsACoup". Το hashtag ήταν μια αναφορά στο #NotACoup που χρησιμοποιήθηκε το 2013 στην Αίγυπτο. "Έχουμε μάθει πώς να κινητοποιούμαστε online από ομολόγους μας από την Αραβική Άνοιξη, και από τις δικές μας εμπειρίες στις καταλήψεις στις πλατείες της Ισπανίας." αναφέρουν οι εμπνευστές της καμπάνιας.
"Ανοίξαμε ένα Titanpad με το hashtag, ώρα έναρξης στις 8 και τις βασικές πληροφορίες για την εκστρατεία, και αρχίσαμε να το στέλνουμε μέσω των των δικτύων μας: Τelegram ομάδες, ομάδες WhatsApp, Facebook ομάδες, κ.λπ." αναφέρουν.
"Σύντομα τα μηνύματα πέρασαν στο Twitter και άρχισαν να εμπλουτίζονται με εικόνες, ανέκδοτα, συνθήματα και αποσπάσματα σε πολλές γλώσσες. Αυτό είναι συλλογική νοημοσύνη στο διαδίκτυο, η ανάπτυξη κοινών αναλύσεων πέρα από μια ενιαία φωνή, η σύνδεση των ιδεών και των συναισθημάτων που μας επιτρέπουν να εργαστούμε από κοινού, πέρα από γεωγραφικά σύνορα. Την επόμενη ώρα το hashtag απογειώθηκε στην Ελλάδα και άρχισε να χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, όπου τα προσωπικά μας δίκτυα είναι ισχυρά. Το #ThisIsACoup έγινε trend στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τελικά κατέκτησε τον κόσμο και όλα τα παγκόσμια μέσα." γράφουν οι "νονοί" του #ThisIsACoup.
"Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έβλεπαν την Ελλάδα να είναι σε συναγερμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Η σκανδαλώδεις προτάσεις του Eurogroup ήταν απλά η ιδανική στιγμή για να δημιουργηθεί ένα hashtag που θα εκφράσει συντονισμένα την αγανάκτησή μας για την εκβιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού της. Στην εποχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, η συλλογική δράση στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμεύσει για να ενώσει τους ανθρώπους γύρω από ένα κοινό συναίσθημα, και να τους κινητοποιεί σε δράση γύρω από έναν κοινό στόχο.
To #ThisIsACoup μπορεί να προέκυψε από συμμαχίες σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, αλλά αντήχησε σε όλο τον κόσμο, επειδή εξέφρασε μια κοινή αίσθηση της ανικανότητας των πολιτών απέναντι στο πρόσωπό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής εξουσίας. Η επιτυχία του είναι συλλογική. Είναι η παρακίνηση της ελπίδας, του θυμού και του ακτιβισμού χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Μας θέλουν απομονωμένους αλλά θα μας βρουν ενωμένους."
Ο Sandro Maccarrone, ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συμπαράστασης για την Ελλάδα στέλνει μέσα από το LIFO.gr ένα μήνυμα στους Έλληνες και κυρίως σε όσους θέλουν να δηλώσουν κάτι για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους: "Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίσει το κεφάλαιο μόνος. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη."
σχόλια