«Ο καλός καιρός δεν θα περιορίσει πολύ την πανδημία» προειδοποιούν ερευνητές από το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ

«Ο καλός καιρός δεν θα περιορίσει πολύ την πανδημία» προειδοποιούν ερευνητές από το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ Facebook Twitter
0

Ο κορωνοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί λόγω της καλοκαιρινής ζέστης όπως η γρίπη, σημειώνει νέα ανάλυση ερευνητών των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο και διαπίστωσαν πως οι καιρικές συνθήκες κάνουν διαφορά, αλλά όχι αρκετή για να προκαλέσουν σημαντικό περιορισμό της πανδημίας.

«Υπάρχει αντίκτυπος από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω θερμοκρασίας και υγρασίας, στην μετάδοση της νόσου COVID-19, αλλά είναι περιορισμένος», σχολίασε ο Hazhir Rahmandad, καθηγητής System Dynamics του MIT Sloan School of Management. «Οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε οι καιρικές συνθήκες από μόνες τους να σβήσουν την πανδημία μέσα στο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την περιοχή της Βοστώνης, ανέφερε πως «ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά περίπου 20 ή ίσως το πολύ 30%, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά όχι περισσότερο». 

Όπως τονίζει, αυτό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να σταματήσει την πανδημία, οπότε η τήρηση των αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό θα συνεχίσουν να είναι αναγκαία.

Τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις καιρικές συνθήκες -μεταξύ άλλων θερμοκρασία, ηλιοφάνεια και υγρασία- είναι αντιφατικά σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η νέα έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία από περισσότερα από 3.700 μέρη, ξεκινώντας από τον περασμένο Δεκέμβριο, και εξέτασε κατά πόσο οι μεταβλητές του καιρού συνδέονται με την μετάδοση. 

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης -περίπου 1.7%- για κάθε βαθμό άνω των 25 βαθμών Κελσίου. 

«Αυτό υποδεικνύει πως πολλές εύκρατες και περιοχές με πυκνό πληθυσμό μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ ορισμένες πιο θερμές περιοχές στον κόσμο ίσως παρατηρήσουν πιο αργή μετάδοση του ιού. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα μπορεί εν μέρει να εξηγεί το περιορισμένο ξέσπασμα της πανδημίας σε νότια Ασία και Αφρική», αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την σημασία της συνέχειας των μέτρων απέναντι στον κορωνοϊό και στην διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Rahmandad. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM