Ο κορωνοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί λόγω της καλοκαιρινής ζέστης όπως η γρίπη, σημειώνει νέα ανάλυση ερευνητών των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές εξέτασαν την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο και διαπίστωσαν πως οι καιρικές συνθήκες κάνουν διαφορά, αλλά όχι αρκετή για να προκαλέσουν σημαντικό περιορισμό της πανδημίας.
«Υπάρχει αντίκτυπος από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω θερμοκρασίας και υγρασίας, στην μετάδοση της νόσου COVID-19, αλλά είναι περιορισμένος», σχολίασε ο Hazhir Rahmandad, καθηγητής System Dynamics του MIT Sloan School of Management. «Οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε οι καιρικές συνθήκες από μόνες τους να σβήσουν την πανδημία μέσα στο καλοκαίρι», πρόσθεσε.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την περιοχή της Βοστώνης, ανέφερε πως «ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται κατά περίπου 20 ή ίσως το πολύ 30%, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά όχι περισσότερο».
Όπως τονίζει, αυτό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για να σταματήσει την πανδημία, οπότε η τήρηση των αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό θα συνεχίσουν να είναι αναγκαία.
Τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις καιρικές συνθήκες -μεταξύ άλλων θερμοκρασία, ηλιοφάνεια και υγρασία- είναι αντιφατικά σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η νέα έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία από περισσότερα από 3.700 μέρη, ξεκινώντας από τον περασμένο Δεκέμβριο, και εξέτασε κατά πόσο οι μεταβλητές του καιρού συνδέονται με την μετάδοση.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος μετάδοσης -περίπου 1.7%- για κάθε βαθμό άνω των 25 βαθμών Κελσίου.
«Αυτό υποδεικνύει πως πολλές εύκρατες και περιοχές με πυκνό πληθυσμό μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ ορισμένες πιο θερμές περιοχές στον κόσμο ίσως παρατηρήσουν πιο αργή μετάδοση του ιού. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα μπορεί εν μέρει να εξηγεί το περιορισμένο ξέσπασμα της πανδημίας σε νότια Ασία και Αφρική», αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την σημασία της συνέχειας των μέτρων απέναντι στον κορωνοϊό και στην διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Rahmandad.
σχόλια