Οι 48 αποχρώσεις της Σελήνης: Επί δέκα χρόνια φωτογράφιζε το φεγγάρι και τα μαγικά του χρώματα

Οι 48 αποχρώσεις της Σελήνης: Επί δέκα χρόνια φωτογράφιζε το Φεγγάρι και τα «μαγικά του χρώματα» Facebook Twitter
0

Επί δέκα χρόνια, μια Ιταλίδα δασκάλα δημοτικού που λατρεύει την αστρονομία φωτογράφιζε την Σελήνη σε διαφορετικές ώρες και στιγμές, συλλέγοντας σταδιακά την εκπληκτική παλέτα των «χρωμάτων του φεγγαριού» όπως φαίνεται από την Γη. 

Οι αστροναύτες που έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη γνωρίζουν πολύ καλά πως πάνω στον έρημο δορυφόρο της Γης κυριαρχεί μόνο ένα χρώμα: το γκρι. Από την επιφάνεια της Γης όμως, η διάθλαση του φωτός στην ατμόσφαιρα «συνωμοτεί» με την υγρασία, την σκόνη και τις τεχνικές των φωτογράφων και, αναλόγως της ώρας, το είδωλο του φεγγαριού αφήνει διαφορετικές και αλλόκοσμες αποχρώσεις στα μικροσκοπικά κάτοπτρα και τους ευαίσθητους αισθητήρες οπτικών μηχανών. 

«Κάθε Φεγγάρι σε αυτή την εικόνα φωτογραφήθηκε ανεξάρτητα από το τελικό έργο που αντιπροσωπεύει την σπείρα», δηλώνει η Marcella Giulia Pace στο Lifo.gr, εξιστορώντας την ιστορία πίσω από τον δίσκο με τα διαφορετικά πρόσωπα της Σελήνης. Όλες οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται με την άδειά της.   

«Συνέθεσα αυτή την εικόνα, ομαδοποιώντας κλιμακωτά τα χρώματα Πανσελήνων που φωτογράφιζα δέκα χρόνια. Για να τα συνθέσω σε αυτή την παλέτα, χρειάστηκα χρόνο - για να συλλάβω την ιδέα και να την υλοποιήσω. Εργάστηκα πάνω στην σπείρα τρεις ημέρες». 

«Για να πάρεις διάφορα χρώματα από το φεγγάρι, μπορείς να περιμένεις ίσως για την ημέρα που η Σελήνη θα ανατείλει την ώρα του ηλιοβασιλέματος, και να σαρώνεις κάθε πέντε λεπτά, όπως φαίνεται στο φωτογραφικό έργο «Ανατολή Σελήνης 23 Ιουλίου 2021», όπου το φεγγάρι άλλαζε χρώμα κάθε 45 λεπτά». 

Οι 48 αποχρώσεις της Σελήνης: Επί δέκα χρόνια φωτογράφιζε το Φεγγάρι και τα «μαγικά του χρώματα» Facebook Twitter

Στις 11 Νοεμβρίου του 2020, η NASA τίμησε την Marcella ανακηρύσσοντας τη σύνθεσή της «φωτογραφία της ημέρας». Έκτοτε η «Σπείρα των Πανσελήνων» ταξιδεύει στο Διαδίκτυο, έχοντας «αυτονομηθεί» από την δημιουργό της, με πολλούς λάτρεις της αστροφωτογραφίας να θαυμάζουν την παλέτα από φεγγάρια, χωρίς να γνωρίζουν ότι χρειάστηκε μια δεκαετία και τρεις ημέρες για να συμπληρωθεί. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM