Οι ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλο με ονόματα όπως οι άνθρωποι, λένε επιστήμονες

Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Οι ελέφαντες που ζουν στη φύση, σύμφωνα με νέα έρευνα, απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικούς ήχους που μοιάζουν με ονόματα.  

Οι νέες πληροφορίες για τους ελέφαντες προκύπτουν από μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, η οποία εμπνεύστηκε από προηγούμενη επιστημονική έρευνα που έδειξε ότι τα ρινοδέλφινα φωνάζουν το ένα το άλλο με χαρακτηριστικά σφυρίγματα.  

«Μερικές φορές ένα άλλο ρινοδέλφινο θα μιμηθεί το χαρακτηριστικό σφύριγμα κάποιου άλλου για να τραβήξει την προσοχή του, καλώντας τον έτσι ουσιαστικά με το όνομά του», είπε ο Μίκι Πάρντο, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Αναρωτήθηκε αν οι ελέφαντες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μιμούνται φωνητικά, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. 

«Η ιδέα από την αρχή αυτού του project, ήταν να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν οι ελέφαντες έχουν ονόματα», είπε ο Πάρντο. 

Οι ήχοι που βγάζουν οι ελέφαντες από τις προβοσκίδες τους είναι γνωστοί, αλλά ο Πάρντο υποστηρίζει ότι αυτοί οι ήχοι είναι αιφνίδιοι και μοιάζουν περισσότερο με κραυγές ή γέλια. Αν οι ελέφαντες είχαν ονόματα, αυτά θα ήταν με κάποιο τρόπο κωδικοποιημένα στη συνεχή, χαμηλής συχνότητας βοή των ελεφάντων. 

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στην ακουστική δομή των βρυχηθμών των ελεφάντων», είπε ο Πάρντο, ο οποίος διεξήγαγε αυτή την έρευνα ενώ εργαζόταν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι ελέφαντες παράγουν αυτούς τους θορύβους σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, όπως όταν χαιρετούν τα μέλη της οικογένειάς τους ή όταν παρηγορούν ένα μικρό ή σαν φωνή προκειμένου να μην χαθούν με την οικογένειά τους όταν τους χωρίζει μεγάλη απόσταση.  

Ο Πάρντο και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν ηχογραφήσεις 469 καλεσμάτων που είχαν κάνει μεταξύ τους 17 αφρικανικοί ελέφαντες στο Εθνικό Πάρκο Amboseli και στα Εθνικά Καταφύγια Samburu και Buffalo Springs στην Κένυα μεταξύ 1986 και 2022. 

Για κάθε ηχογράφηση, οι ερευνητές γνώριζαν και λάμβαναν υπόψη την ταυτότητα του ελέφαντα που έκανε τον ήχο καθώς και, με βάση τα συμφραζόμενα, τον ελέφαντα στον οποίο απευθυνόταν.  

Αν οι ελέφαντες είχαν ονόματα, δεν θα περιμέναμε σε κάθε συνομιλία να αναφέρονται δεδομένου ότι ούτε οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ο ένας το όνομα του άλλου κάθε φορά που μιλούν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε machine learning για να δει αν οι ήχοι των ελεφάντων περιείχαν πληροφορίες αναγνώρισης - δηλαδή ένα όνομα - που το υπολογιστικό τους μοντέλο θα μπορούσε να μάθει να χρησιμοποιεί για να προβλέπει με ακρίβεια τον παραλήπτη ενός καλέσματος. 

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το μοντέλο τους ήταν σε θέση να εντοπίσει τον σωστό αποδέκτη της κλήσης, τον ελέφαντα, στο 27,5% των περιπτώσεων, δηλαδή πολύ καλύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια μιας ανάλυσης ελέγχου που το τροφοδοτούσε με τυχαία δεδομένα, λέει ο Πάρντο.  Αυτό δείχνει, είπε ο επιστήμονας, ότι «πρέπει να υπάρχει κάτι στα καλέσματα που να επιτρέπει στο μοντέλο να καταλάβει, τουλάχιστον μερικές φορές, σε ποιον απευθυνόταν η κλήση».  

Ο έλεγχος της θεωρίας για τα ονόματα των ελεφάντων στο πεδίο

Στη συνέχεια οι ερευνητές βρέθηκαν στο πεδίο προκειμένου να ελέγξουν την θεωρία τους, αν δηλαδή οι 17 ελέφαντες - όλοι θηλυκοί εκτός από έναν - θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα δικά τους «ονόματα» και να αντιδράσουν σε ηχογραφήσεις που περιείχαν αυτούς τους ήχους.  

«Έπρεπε να βρούμε μια κατάσταση όπου ένας συγκεκριμένος ελέφαντας ήταν μόνος του ή τουλάχιστον όχι με το άτομο που είχαμε ηχογραφήσει», είπε ο Πάρντο, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του έπαιζαν τις ηχογραφήσεις μέσω ηχείου. Για να ελέγξουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διαφορετικές ηχογραφήσεις σε διαφορετικές ημέρες. Ανάλογα με την ημέρα, ο ελέφαντας, είτε άκουγε μια ηχογραφημένη κλήση που αρχικά απευθυνόταν σε αυτόν, είτε άκουγε ένα άλλο κάλεσμα από τον ίδιο ελέφαντα που δεν προοριζόταν για αυτόν.  

Όπως αποδείχθηκε, οι ελέφαντες γενικά έδειχναν να γνωρίζουν πότε ένα μήνυμα προοριζόταν πραγματικά γι' αυτούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι περιείχε κάτι σαν όνομα. Όταν άκουγαν αυτές τις κλήσεις, πλησίαζαν πιο γρήγορα το μεγάφωνο. Επίσης, εξέφραζαν μια απάντηση πιο γρήγορα και έκαναν περισσότερους ήχους απάντησης. 

Τι μένει να μελετηθεί για τα «ονόματα» των ελεφάντων 

Δεν είναι σαφές ακόμα αν όλοι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν το ίδιο «όνομα» όταν απευθύνονται στον ίδιο παραλήπτη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επίσης αν οι ελέφαντες μιλούν ο ένας για τον άλλον στο τρίτο πρόσωπο. «Χρησιμοποιούν ποτέ το όνομα κάποιου όταν δεν είναι εκεί;» αναρωτιέται ο Pardo.   

Ο Καρλ Μπέργκ ένας βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Ρίο Γκράντε Βάλεϊ που δεν συμμετείχε στην ίδια έρευνα, σημείωσε ότι τα ζώα που χρησιμοποιούν ήχους που μοιάζουν με ονόματα όπως οι άνθρωποι, τα δελφίνια, οι παπαγάλοι και τώρα οι ελέφαντες, είναι όλα ευφυή, μακρόβια κοινωνικά ζώα που ζουν σε σταθερές ομάδες. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ζώα χρησιμοποιούν τα ονόματα με τους ίδιους ακριβώς τρόπους.  

«Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι τα ονόματα των ελεφάντων λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα ανθρώπινα ονόματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αλήθεια», είπε ο Πράντο. 

Με πληροφορίες από npr 

  

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook μηνύουν τη Meta - Διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Διεθνή / Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Οι υπάλληλοι στην Κένυα εργάζονταν 8-10 ώρες ημερησίως και διαγνώστηκαν με μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) - Μηνύουν τη Meta
LIFO NEWSROOM
Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Τech & Science / Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
LIFO NEWSROOM
Η 53χρονη Τοάνα αναρρώνει μια χαρά μετά την πειραματική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τech & Science / Αμερικανίδα περίμενε χρόνια στη λίστα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Η 53χρονη Τοάνα Λούνεϊ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει με νεφρό χοίρου - Μέσα σε 10 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων από δότες ζώα θα είναι καθημερινή πραγματικότητα, προβλέπουν χειουργοί
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM
Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Τech & Science / Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι συνειδητά κατανάλωσαν τα θύματα τους και όχι απλά επειδή πεινούσαν, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν και οστά ζώων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αρκετή τροφή
LIFO NEWSROOM