Υπάρχουν πολλές ομοιότητες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταξύ του Ποσειδώνα και του Ουρανού, όσον αφορά το μέγεθος, τη μάζα, την ατμοσφαιρική δομή.
Ωστόσο, παρουσιάζουν μια διακριτή διαφορά στο χρώμα: Ενώ ο Ποσειδώνας εμφανίζεται μπλε -εν μέρει και λόγω του μεθανίου στις εξώτερες περιοχές του- το χρώμα του Ουρανού είναι πολύ πιο ανοιχτό, ένα απαλό μπλε.
Όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;
Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, πιστεύεται πως η χρωματική διαφορά είναι αποτέλεσμα ενός πυκνού στρώματος «ομίχλης» που καλύπτει τους δύο πλανήτες.
Το νέφος αυτό είναι πυκνότερο στην περίπτωση του Ουρανού, σε σχέση με τον Ποσειδώνα, εξού και η «χλωμότερη» όψη του. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Geophysical Research: Planets, χωρίς το στρώμα αυτό «αχλής» γύρω τους, οι δύο πλανήτες εμφανίζουν το ίδιο ζωηρό μπλε χρώμα.
«Αυτό είναι το πρώτο μοντέλο που εξηγεί τη διαφορά στο ορατό χρώμα μεταξύ Ουρανού και Ποσειδώνα» σημειώνει ο καθηγητής Πάτρικ Ίργουιν, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε τις παρατηρήσεις της μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, την Υπέρυθρη Τηλεσκοπική Εγκατάσταση της NASA και το βόρειο Παρατηρητήριο Gemini, δημιουργώντας ένα μοντέλο που παρείχε λεπτομέρειες στα στρώματα αερολύματος στις ατμόσφαιρες των δύο πλανητών.
1/ Using observations from the @HUBBLE_space , as well as @GeminiObs & the NASA Infrared Telescope Facility, researchers explain why Uranus and Neptune are different colours 🔗 https://t.co/FyHC9uNlFl pic.twitter.com/72u0VKwCB5
— HUBBLE (@HUBBLE_space) May 31, 2022
Στο μοντέλο αυτό υπάρχουν τρία επίπεδα νεφών σε διαφορετικά ύψη σε αμφότερες της πλανητικές ατμόσφαιρες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το μεσαίο στρώμα αποδείχτηκε πυκνότερο στην περίπτωση του Ουρανού και αυτόν το λόγο δημιουργείται η χρωματική διαφορά.
Στα σωματίδια αυτού του στρώματος συμπυκνώνεται πάγος μεθανίου, τραβώντας πιο βαθιά και δημιουργώντας μια βροχή μεθανίου.
Καθώς ο Ποσειδώνας διαθέτει πιο «δραστήρια» ατμόσφαιρα, ο πλανήτης είναι «πιο ικανός να αναδεύει τα σωματίδια μεθανίου στο στρώμα ομίχλης, παράγοντας αυτό το χιόνι» σύμφωνα με τη NASA.
Από την άλλη, η υπερβολική ομίχλη συσσωρεύεται στη στάσιμη, «νωθρή» ατμόσφαιρα του Ουρανού, με αποτέλεσμα το στρώμα να γίνεται πυκνότερο και το χρώμα του θολότερο και πιο ανοιχτό.
«Εξηγώντας τη διαφορά στο χρώμα μεταξύ Ουρανού και Ποσειδώνα ήταν ένα αναπάντεχο δώρο» σημείωσε ο δρ. Μάικ Γουόνγκ, αστρονόμος στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Με πληροφορίες από Independent