Μία νέα έρευνα προειδοποιεί ότι περισσότερες ώρες ύπνου μπορεί να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και θανάτου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην European Heart Journal.
Μελετώντας τα δεδομένα από 21 χώρες, σε επτά περιοχές του πλανήτη, η ερευνητική ομάδα έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερο από τις «συνιστώμενες» ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά ή και πρόωρο θάνατο, σε ποσοστό που αγγίζει το 41%.
Όμως, μία πιθανή αιτία εξήγησης των παραπάνω είναι ότι προβλήματα υγείας που δεν έχουν εντοπιστεί, έχουν την τάση να προκαλούν επιθυμία για ύπνο, κάτι που αυξάνει το ρίσκο επεισοδίων ακόμα περισσότερο.
Η ερευνητική ομάδα στπ Peking Union Medical College της Κίνας με επικεφαλής τον Chuangshi Wang επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο των ενδιάμεσων «υπνάκων» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Η σιέστα συνδέθηκε με αυξημένους κινδύνους μεγάλων καρδιαγγειακών περιστατικών αλλά και θανάτων στους ανθρώπους που κοιμούνται περισσότερες από 6 ώρες το βράδυ, αλλά όχι σε όσους κοιμούνται λιγότερο από αυτό» είπε ο ερευνητής. Σε όσους κοιμούνται λιγότερο φαίνεται ότι η μεσημεριανή σιέστα συμπληρώνει την έλλειψη του βραδινού ύπνου διώχνοντας το ρίσκο επεισοδίων.
Προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί για το ίδιο θέμα στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, ωστόσο η νέα μελέτη φέρνει μία παγκόσμια εικόνα. Επίσης τα ευρήματα της έρευνας παραμένουν στο κομμάτι της παρατήρησης χωρίς να αιτιολογούν το φαινόμενο.
Η έλλειψη ύπνου από την άλλη – λιγότερο δηλαδή από έξι ώρες – έχει δείξει ότι αυξάνει κατά 9% τις πιθανότητες κάποιου επεισοδίου σε σχέση με τους ανθρώπους που κοιμούνται στο προτεινόμενο διάστημα μεταξύ 6 με 8 ώρες την ημέρα. Το εύρημα αυτό ωστόσο δεν θεωρήθηκε σημαντικό από την ερευνητική ομάδα.
Ο καθηγητής καρδιολογίας στο Warwick University, Francesco Cappuccio, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην συγκεκριμένη έρευνα -τονίζει ότι δεν είναι ο επιπλέον ύπνος που προκαλεί τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο καθηγητής μάλιστα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που αυξάνει το ρίσκο πρόωρου θανάτου. Ο ίδιος ανέφερε ότι άνθρωποι που έχουν ασθένειες τις οποίες δεν έχουν «ανακαλύψει» έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερο.
Η έρευνα της ομάδας Wang έρχεται να επιβεβαιώσει την ιδανική «ποσότητα» ύπνου που χρειαζόμαστε καθημερινά ελπίζοντας ότι τα εύρηματα θα ενθαρρύνουν τους γιατρούς να ρωτούν να ρωτούν τους ασθενείς τους για τις συνήθειες του ύπνου τους έτσι ώστε να μπορούν να «εντοπίσουν» και να ερευνήσουν «πιθανά» προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν.
Με πληροφορίες από το CNN