Παραλλαγή Όμικρον: «Ίσως προήλθε από φορέα του HIV» - Λόγω του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού μεταλλάξεων

Παραλλαγή Όμικρον: «Ίσως προήλθε από φορέα του HIV» - Λόγω του ασυνήθιστα υψηλού αριθμού μεταλλάξεων Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού ίσως σημαίνει πως προήλθε από ασθενή με HIV, εκτιμά κορυφαίος Γερμανός ανοσολόγος.

Ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως θεωρεί πιθανό το σενάριο αυτό. Επικαλέστηκε ευρήματα δημοσιευμένα έπειτα από έρευνες για άλλες περιπτώσεις.

Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Βατσλ.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει», συνέχισε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, ο συνδυασμός των οποίων εντέλει δίνει πλεονέκτημα στον ιό, εξήγησε.

Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη Γουχάν της Κίνας, η παραλλαγή Όμικρον έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταβολών –πάνω από 30– μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα, ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τον κ. Βατσλ, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων.

Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, στοιχείο το οποίο εξηγεί το γιατί τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι τόσο εξασθενημένα, σημείωσε ο γερμανός ανοσολόγος.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.

«Διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM