Κορυφώθηκε εχθές το βράδυ το θεαματικό φαινόμενο των Περσείδων, που θεωρείται η πιο θεαματική ετήσια «βροχή» από «πεφταστέρια».
Για την παρατήρηση του φαινομένου των Περσείδων δεν απαιτούνταν ειδικός εξοπλισμός ενώ στην Ελλάδα το φαινόμενο συνέβη μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, οπότε το ελάχιστα φωτισμένο φεγγάρι δεν εμπόδισε να δούμε τα πεφταστέρια.
«Οι Περσείδες αποτελούν μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων του έτους, καθώς η συχνότητά τους μπορεί να φτάσει έως και τα 100 μετέωρα ανά ώρα, όταν παρατηρούμε βέβαια από ένα σκοτεινό μέρος», ανέφερε η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού.
Οι Περσείδες προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων πήρε το όνομά της από το σημείο του ουρανού, από το οποίο φαίνεται να προέρχονται τα μετέωρα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.
Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, αλλά ο ρυθμός της βροχής μπορεί να διαφέρει πολύ από χρόνο σε χρόνο.
Πλέον, οι «φίλοι» των ουράνιων σωμάτων για τον Αύγουστο αναμένουν το «μπλε φεγγάρι» της 30ής Αυγούστου το οποίο θα είναι υπερπανσέληνος.