Πώς η σαλμονέλα τρυπώνει στο ψυγείο μας - χωρίς να το καταλάβουμε

0

Η σαλμονέλα είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που μπορεί να εντοπιστεί σε τρόφιμα και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία, ακόμη και τον θάνατο. 

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Γιατί, όμως, στην εποχή της απόλυτης τεχνολογικής εξειδίκευσης σε ό,τι αφορά την πρόληψη, την απολύμανση και την παστερίωση εξακολουθεί να μπαίνει μολυσμένο φαγητό στο ψυγείο μας και σε δεύτερο επίπεδο γιατί εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στο αθώο φαγητό μας, ενώ βρίσκεται στο ψυγείο; 

Ας μιλήσουμε, όμως, με αριθμούς: κάθε χρόνο πάνω από 1 εκ. Αμερικανών παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, ενώ κατά μέσο όρο πεθαίνουν πάνω από 300 άνθρωποι από τον ίδιο λόγο. Τα μεγέθη γίνονται αντιληπτά μόνο αν τα συγκρίνει κανείς με τους ανθρώπους που ασθενούν από E.coli (175.000) ή πεθαίνουν από τον ιό (20).

Στις ΗΠΑ η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται τόσο σε ελλειπή ρύθμιση για τους ελέγχους ποιότητας των τροφίμων. Για παράδειγμα, έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και έχουν θεσπιστεί αυστηρότερες ρυθμίσεις για τον εργαστηριακό έλεγχο του E.coli και όχι τόσο για τη σαλμονέλα. 

Ωστόσο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι καταναλωτές: η μοντέρνα κουζίνα και οι σύγχρονες διατροφικές τάσεις, που υπαγορεύουν ότι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε πρέπει να είναι όχι ακριβώς καλοψημένα, προκειμένου να μη χάσουν την ποιότητα της γεύσης τους. 

Κάπως έτσι, ωστόσο, το ψυγείο μας γίνεται εστία μόλυνσης απειλώντας σοβαρά την υγεία μας, κάποτε και την ίδια μας τη ζωή. 

Ας δούμε, όμως, και πάλι τις στατιστικές που γνωρίζουν καλύτερα τα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα μας, επιτρέποντας στη σαλομονέλα να εισχωρήσει στο φαγητό μας. 

- Ένα 48% δεν γνωρίζει ότι πιάνοντας χωρίς γάντια το αλάτι και τα μπαχαρικά που θα νοστιμίσουν κάποια ζωική τροφή (κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, κ.λπ) μολύνει το πιάτο του χωρίς να το καταλάβει 

- Ένα 97% των ανθρώπων δεν πλένει σωστά και επαρκώς τα χέρια του, περνώντας από παρασκευή σε παρασκευή 

- Επίσης, το 45% του πληθυσμού αγνοεί σε ποια θερμοκρασία και για πόση ώρα πρέπει να μαγειρέψει το φαγητό του, προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα 

Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε και τα εξής 

- Όταν βάζουμε κρέας, κοτόπουλο, αυγά ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό παράγωγο στο ψυγείο, το έχουμε συσκευάσει σωστά και το κρατάμε σε θέση μακριά από άλλα τρόφιμα και δη ανοιχτά πιάτα με εκτεθειμένο φαγητό, κ.λπ

- Δεν πλένουμε ποτέ στον νεροχύτη το κοτόπουλο. Ποτέ. Επίσης, αν κάνουμε αυτό το λάθος, τότε σπεύδουμε να πλύνουμε και να απολυμάνουμε πολύ καλά τα χέρια μας, χωρίς να έρθουμε σε επαφή με οτιδήποτε άλλο. 

- Πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που πιάνουμε ωμό κρέας. Κάθε φορά. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM