Πόσο συχνά πλένετε το μπολ του σκύλου σας; Μπορεί να επηρεάσει τη δική σας υγεία

Πόσο συχνά πλένετε το μπολ του σκύλου σας; Μπορεί να επηρεάσει τη δική σας υγεία Facebook Twitter
0

Το τάισμα των κατοικιδίων, η αποθήκευση της τροφής και το πλημμελές πλύσιμο των σκευών, μπορεί να έχουν σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων τους. 

Είναι πολλά τα περιστατικά ξεσπάσματος ασθενειών από φαγητά σκύλων που είχαν μολυνθεί από E. coli και σαλμονέλα. Επρόκειτο τόσο για φαγητά που πωλούνται στο εμπόριο αλλά και σπιτικά, ωμά τρόφιμα που έπρεπε να ψηθούν στην κουζίνα, όπως φάνηκε από μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό PLOS ONE.

Και επειδή οι οδηγίες για το πώς πρέπει να φτιάχνεται το φαγητό των τετράποδων και πώς πρέπει να πλένονται τα σκεύη τους είναι ελάχιστες, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις των πρωτόκολλων υγιεινής που έχει δώσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το ζήτημα. 

Η Έμιλι Λουιζιάνα, συγγραφέας της έρευνας και κτηνίατρος μικρών ζώων, ανέφερε:«αντιληφθήκαμε πως όσον αφορά σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων, έχουμε όλοι διαφορετικά σημεία στα οποία αποθηκεύουμε το φαγητό αλλά και πρακτικές υγιεινής».

«Μόλις καταλάβαμε πως οι προτάσεις του FDA ήταν, σχετικά, άγνωστες μεταξύ επαγγελματιών, θελήσαμε να δούμε τι έκαναν οι άλλοι ιδιοκτήτες» συμπλήρωσε. 

Η έρευνα 

Στην έρευνα συμμετείχαν 417 ιδιοκτήτες σκύλων και φάνηκε πως μόλις το 4,7% εξ αυτών είχε λάβει γνώση των οδηγιών του FDA. Παράλληλα, το 43% των συμμετεχόντων δήλωσε πως αποθήκευε το φαγητό των ζώων σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από το δικό τους, ενώ μόλις το 34% έπλενε τα χέρια του μετά το τάισμα και το 33% προετοίμαζε τα γεύματα των τετράποδων σε επιφάνειες όπου παρασκεύαζαν και το δικό τους. 

Πενήντα άτομα κλήθηκαν να συμμετέχουν σε ένα πείραμα οκτώ ημερών με «πρωταγωνιστή» μερικά μολυσμένα μπολ. 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με την ομάδα Α να καλείται να πλένει τα χέρια πριν και μετά το τάισμα, να μην χρησιμοποιεί το μπολ για να παίρνει το φαγητό μέσα από τη συσκευασία αλλά και να πλένει τα σκεύη με σαπούνι και καυτό νερό μετά τη χρήση. Τέλος, το φαγητό σε αυτή την περίπτωση διατηρούνταν στην αρχική του συσκευασία. 

Η ομάδα Β λειτουργούσε με «Ευαγγέλιο» τις συμβουλές του FDA τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και τα ζώα. Απαραίτητο ήταν το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό και το καθάρισμα των μπολ, από υπολείμματα φαγητού, πριν από το πλύσιμό τους. Όσο για το ίδιο το πλύσιμο, αυτό έπρεπε να γίνεται στους 71 βαθμούς Κελσίου, και άνω, για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια απαιτούνταν στέγνωμα με καθαρή πετσέτα.

 

Τέλος, η τρίτη ομάδα δεν έλαβε καμία απολύτως οδηγία.

Οι πρακτικές των δύο πρώτων κατηγοριών οδήγησαν σε σημαντικότατη μείωση των μολύνσεων, συγκριτικά με την τρίτη. Τα σκεύη που πλένονταν με καυτό νερό αποδείχθηκαν ασφαλέστερα από εκείνα που είχαν καθαριστεί με χλιαρό ή κρύο. Κατά περιπτώσεις, θα βακτήρια είχαν θανατωθεί ακόμα και κατά 90%. 

Η τρίτη ομάδα, όπως φάνηκε, δεν είχε πλύνει ούτε μία φορά το μπολ των σκύλων «παρότι είχαν λάβει γνώση ότι υπήρχαν οδηγίες από τον FDA και ότι θα λαμβανόταν ξανά δείγμα από το μπολ» όπως είπε η Λουιζιάνα.  «Αυτό δείχνει ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις τρέχουσες συστάσεις δεν αρκεί από μόνη της» συμπέρανε η ίδια. 

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος 

Οι συγγραφείς θεωρούν πως η σωστή πληροφόρηση είναι υψίστης σημασίας για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Τα μπολ των κατοικίδιων είναι στις υψηλότερες θέσεις της λίστας με τα πλέον μολυσμένα οικιακά είδη και μερικές φορές έχουν τις ίδιες συγκεντρώσεις βακτηρίων με την τουαλέτα. 

Ωστόσο, και παρά τα αποτελέσματα, το 20% εκείνων που συμμετείχαν στις ομάδες Α και Β δήλωσαν πως θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις πρακτικές που έμαθαν, ενώ ποσοστό μικρότερο του 8% δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει κατά γράμμα όλες τις οδηγίες. 

Παρότι το θέμα είναι ευρύ και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, η Λουιζιάνα ευελπιστεί πως τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι κτηνίατροι θα επωφεληθούν από τα νέα στοιχεία για να εξετάσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι κατάλληλες πρακτικές τόσο στην υγεία των ιδίων όσον και των αγαπημένων τους τετράποδων.

 

Με πληροφορίες από CNN

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM