Οι χρήστες υψηλού προφίλ του Twitter, εκείνοι δηλαδή με τους περισσότερους followers χρίζουν ειδικής μεταχείρισης στην περίπτωση των τρολς και όχι μόνο.
Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, λαμβάνουν συχνά αυξημένο επίπεδο προστασίας από τους συντονιστές περιεχομένου του κοινωνικού δικτύου στο πλαίσιο ενός μυστικού προγράμματος που επιδιώκει να περιορίσει την έκθεσή τους σε τρολ και όσους ασκούν διαδικτυακό bullying.
Με την κωδική ονομασία Project Guardian, το εσωτερικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια λίστα με χιλιάδες λογαριασμούς που είναι πιο πιθανό να υποστούν επίθεση ή παρενόχληση στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων, μουσικών και επαγγελματιών αθλητών.
Όταν κάποιος κάνει αναφορά σε καταχρηστικές αναρτήσεις ή μηνύματα που σχετίζονται με αυτούς τους χρήστες, οι αναφορές έχουν προτεραιότητα από τα συστήματα εποπτείας περιεχομένου του Twitter, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία τις ελέγχει πιο γρήγορα από άλλες αναφορές των υπολοίπων χρηστών.
Το Twitter λέει ότι οι κανόνες του είναι οι ίδιοι για όλους τους χρήστες, αλλά το Project Guardian διασφαλίζει ότι τα πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με εξέχοντες λογαριασμούς—αυτούς που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε viral εφιάλτες για τους χρήστες και την εταιρεία— αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με όσους δεν είναι μέρος του προγράμματος.
Αυτή η ομάδα VIP, της οποίας τα περισσότερα μέλη δεν γνωρίζουν καν ότι αποτελούν μέρος της, έχει σκοπό να αφαιρεί καταχρηστικό περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει μεγάλη απήχηση, καθώς είναι πιο πιθανό να διαδοθεί στα social media.
Βοηθά επίσης στην προστασία της εμπειρίας αυτών των VIP χρηστών στο Twitter, καθιστώντας πιο πιθανό να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και ίσως λιγότερο δυνατό να διαμαρτύρονται δημόσια για ζητήματα κατάχρησης ή παρενόχλησης.
«Το Project Guardian είναι απλώς το εσωτερικό όνομα για ένα από τα πολλά αυτοματοποιημένα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τον εντοπισμό δυνητικά καταχρηστικού περιεχομένου», δήλωσε η Katrina Lane, αντιπρόεδρος του οργανισμού υπηρεσιών του Twitter, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.
«Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι οι ίδιες που προστατεύουν όλους τους χρήστες» τόνισε.
Η λίστα των χρηστών που προστατεύονται από το Project Guardian αλλάζει τακτικά, σύμφωνα με τον Yoel Roth, υπεύθυνο για την ακεραιότητα του Twitter, ο οποίος επισημαίνει ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει μόνο διάσημους χρήστες.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιείται επίσης για να αυξήσει την προστασία για άτομα που βρίσκονται άθελά τους στα φώτα της δημοσιότητας λόγω ενός αμφιλεγόμενου tweet ή επειδή έχουν γίνει ξαφνικά στόχος ενός όχλου στα social media.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι χρήστες του Twitter προστίθενται στη λίστα προσωρινά, ενώ άλλοι είναι στη λίστα σχεδόν ανά πάσα στιγμή.
«Ο λόγος για τον οποίο υπήρχε αυτή η έννοια είναι λόγω του φαινομένου «άνθρωπος της ημέρας»», λέει ο Roth. «Και σε αυτή τη βάση, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι το «πρόσωπο της ημέρας» τον περισσότερο καιρό και έτσι το Project Guardian είναι ένας τρόπος για να τους προστατεύσει η πλατφόρμα».
Η ύπαρξη του προγράμματος εγείρει ένα προφανές ερώτημα ωστόσο: Εάν το Twitter μπορεί να προστατεύσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μερικούς από τους πιο επιφανείς χρήστες του —ή αυτούς που έγιναν ξαφνικά διάσημοι— γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για όλους τους λογαριασμούς που βρίσκονται σε συνθήκες εκφοβισμού ή ανάλογων συνθηκών;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι έχει να κάνει με την κλίμακα. Με περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά, το Twitter έχει πάρα πολλές αναφορές ώστε να μπορεί να τις χειρίζεται όλες ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι οι αναφορές ιεραρχούνται χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά δεδομένα, όπως πόσους ακόλουθους έχει ένας χρήστης, πόσες εμφανίσεις λαμβάνει ένα tweet ή πόσο πιθανό είναι το εν λόγω tweet να είναι καταχρηστικό.
Ο Roth ισχυρίζεται ότι η διάκριση δεν μπορεί να ισχύει για όλους, διαφορετικά θα σήμαινε ότι δεν έχει νόημα να υπάρχει μια λίστα.
«Εάν η λίστα γίνει πολύ μεγάλη, παύει να είναι πολύτιμη», πρόσθεσε. «Θέλουμε πραγματικά να εστιάσουμε στους ανθρώπους που αποκτούν εξαιρετική ή άνευ προηγουμένου προβολή σε μια συγκεκριμένη στιγμή και αυτό επικεντρώνεται πραγματικά σε ένα μικρό κομμάτι λογαριασμών».
Το Project Guardian έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία των χρηστών από μια σειρά διαφορετικών επαγγελμάτων.
Ο αστέρας του YouTube και καλλιτέχνης μακιγιάζ Τζέιμς Τσαρλς προστέθηκε στο πρόγραμμα νωρίτερα φέτος μετά από παρενόχληση στο διαδίκτυο. Ο Αιγύπτιος ακτιβιστής του Διαδικτύου Wael Ghonim ήταν επίσης μέρος του Project Guardian, όπως και ο πρώην Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Scott Gottlieb, ο οποίος κάνει tweet συχνά σχετικά με τα εμβόλια Covid-19.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δημοσιογράφους -ακόμη και ασκούμενους σε ειδήσεις- που γράφουν για θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε παρενόχληση, όπως η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Το Twitter χρησιμοποίησε το Project Guardian για να προστατεύσει τους υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανομένου του Roth.
Οι λογαριασμοί προστίθενται στη λίστα με διάφορους τρόπους. Οι διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς έχουν επίσης ζητήσει επιπλέον προστασία για τους συναδέλφους τους. Οι χρήστες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι λαμβάνουν επιπλέον προσοχή.
Το Twitter είπε ότι βελτιώνεται στην αυτόματη ανίχνευση κακοποίησης και παρενόχλησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένει από έναν χρήστη να αναφέρει ένα πρόβλημα προτού μπορέσει να το στείλει σε έναν συντονιστή.
Η εταιρεία λέει ότι η τεχνολογία της επισημαίνει πλέον το 65% του καταχρηστικού περιεχομένου που αφαιρεί ή ζητά από τους χρήστες να το διαγράψουν προτού εκείνοι το αναφέρουν.
Δεν είναι σαφές εάν υπήρξε κάποιο γεγονός ή περιστατικό που πυροδότησε το Project Guardian, το οποίο υφίσταται τουλάχιστον δύο χρόνια σύμφωνα με ανθρώπους, που γνωρίζουν το πρόγραμμα.
Η λίστα δεν προστατεύει μόνο εξέχοντες χρήστες αλλά βοηθά επίσης στην προστασία της φήμης του Twitter.
Τα προηγούμενα χρόνια, η εικόνα του Twitter είχε πληγεί από χρήστες υψηλού προφίλ, που επέκριναν δημόσια την πλατφόρμα, ή διέγραψαν τους λογαριασμούς τους λόγω αποτυχίας καταπολέμησης της παρενόχλησης απέναντί τους.
Ενδεικτικά ήταν τα παραδείγματα των Κρίσι Τέιγκεν, Lizzo και Λέσλι Τζόουνς που αποσύρθηκαν δημοσίως όταν οι λογαριασμοί τους κατακλίστηκαν από αρνητικά tweets και μηνύματα. Στη συνέχεια όλες επέστρεψαν στο Twitter.
Το πρόγραμμα του Twitter είναι ένα άλλο παράδειγμα της διαφορετικής μεταχείρισης που παρέχουν οι εφαρμογές κοινωνικών μέσων σε ορισμένους εξέχοντες χρήστες και λογαριασμούς.
Μια ερευνητική έκθεση της Wall Street Journal από τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι η Meta Platforms Inc., στην οποία ανήκει το Facebook και το Instagram, έδινε σε ορισμένους εξέχοντες χρήστες ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένους από τους κανόνες της, επιτρέποντας την δημοσίευση περιεχομένου από αυτούς τους χρήστες, που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν επισημανθεί ή αφαιρεθεί.
Οι αξιωματούχοι του Twitter είναι ανένδοτοι ότι το Project Guardian είναι διαφορετικό και ότι όλοι οι χρήστες στην πλατφόρμα του τηρούν τους ίδιους κανόνες.
Οι αναφορές που σχετίζονται με χρήστες που αποτελούν μέρος του Project Guardian κρίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως όλες οι άλλες αναφορές περιεχομένου, απλά η διαδικασία συνήθως συμβαίνει πιο γρήγορα, τονίζουν.
Ενώ οι κανόνες του Twitter μπορεί να ισχύουν για όλους, οι τιμωρίες για την παράβαση αυτών των κανόνων δεν είναι πάντα ίσες.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κατά την παραβίαση των κανόνων του Twitter από τους περισσότερους χρήστες του.
Το Twitter και η Meta έχουν επίσης αφιερώσει χρόνια καλλιεργώντας σχέσεις με χρήστες υψηλού προφίλ, δημιουργώντας ομάδες για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα τους και να παρέχουν πρακτική βοήθεια όταν χρειάζεται.
Με πληροφορίες του Time