Η Google συμβουλεύει τους χρήστες του chatbot της, Bard, να επαληθεύουν τις πληροφορίες του κάνοντας παραδοσιακή αναζήτηση στη σελίδα της, για να διαπιστώσουν εάν είναι πραγματικά ακριβείς.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι τα chatbots, όπως το Bard και το ChatGPT, θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στην παραδοσιακή αναζήτηση, στην οποία κυριαρχεί η Google. Ωστόσο, οι χρήστες έχουν διαπιστώσει ότι οι πληροφορίες που παρέχουν μπορεί να είναι λανθασμένες ή ακόμη και εξ ολοκλήρου ψεύτικες.
Η επικεφαλής της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, Debbie Weinstein, δήλωσε ότι το Bard δεν είναι η ενδεδειγμένη πηγή για την αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών.
Αντίθετα, το χαρακτήρισε ένα «πείραμα» που ενδείκνυται καλύτερα για «συνεργασία με στόχο την επίλυση προβλημάτων» και «δημιουργία νέων ιδεών».
«Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Google ως μηχανή αναζήτησης για να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που βρήκαν».
Παρατήρησε, παράλληλα, πως οι χρήστες μπορούν να αξιολογήσουν τις πληροφορίες του Bard, μέσω αντιδράσεων.
Και στην αρχική σελίδα του Bard αναφέρεται, σαφώς, πως έχει «περιορισμούς και δεν είναι πάντα σωστό», αλλά δεν συμβουλεύει να γίνεται αναζήτηση των αποτελεσμάτων στο Google.
Μετά την εμφάνιση του ChatGPT, υπήρξαν φωνές που έκαναν λόγο για το τέλος των παραδοσιακών μηχανών αναζήτησης, αλλά προς το παρόν διαψεύδονται. Επίσης, πυροδοτήθηκε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) - η οποία τροφοδοτεί τα chatbots - θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον εργασιακό τομέα ή ακόμη και να απειλήσει το μέλλον της ανθρωπότητας.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η απειλή που συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολική και ότι η συζήτηση γύρω από αυτήν προσεγγίσει τα όρια της υστερίας.
Με πληροφορίες από BBC