Σε σκοτεινό ρήγμα του κομήτη Τσούρι βρέθηκε το χαμένο ρομποτάκι Φιλάι

Σε σκοτεινό ρήγμα του κομήτη Τσούρι βρέθηκε το χαμένο ρομποτάκι Φιλάι Facebook Twitter
1

Το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Φίλαι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στον κομήτη Τσούρι μετά την επεισοδιακή προσεδάφισή του, τον Νοέμβριο του 2014, εντοπίστηκε από μια κάμερα του διαστημικού οχήματος Ροζέτα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

 

"Λιγότερο από έναν μήνα πριν το τέλος της αποστολής Ροζέτα, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημικού σκάφους αποκάλυψε ότι το ρομπότ Φίλαι έχει σφηνώσει σε ένα σκοτεινό ρήγμα του κομήτη 67P", ανέφερε στον ιστότοπό της η ESA.

 

Αυτή η ανακάλυψη πάντως "δεν αλλάζει τίποτα" για το ρομπότ-εργαστήριο, η αποστολή του οποίου έχει ολοκληρωθεί.

 

Από τις 27 Ιουλίου η Ροζέτα είχε σταματήσει τις προσπάθειές της να επικοινωνήσει ξανά με το ρομποτάκι, το οποίο έχει σιγήσει από το καλοκαίρι του 2015. Η κάμερα Όσιρις πλησίασε σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη για να τραβήξει αυτήν τη φωτογραφία που δείχνει καθαρά το ρομπότ και δύο από τα τρία πόδια του.

 

"Το Φίλαι βρίσκεται στη βάση ενός απόκρημνου βράχου", δήλωσε ο Φιλίπ Γκοντόν, ο επικεφαλής του σχεδίου Ροζέτα στη CNES, τη γαλλική διαστημική υπηρεσία.

 

Μετά την ιστορική προσεδάφισή του στον κομήτη, στις 12 Νοεμβρίου 2014, και αφού αναπήδησε αρκετές φορές, το ρομποτάκι κατέληξε σε ένα ρήγμα, πεσμένο στο πλάι, με το ένα πόδι στον αέρα και τις κεραίες του σε οριζόντια θέση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ήταν αδύνατον να επικοινωνήσει με το "μητρικό σκάφος" αφού έσβησαν οι μπαταρίες του.

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Ροζέτα, που συνοδεύει το Φίλαι στο ταξίδι του τα δύο τελευταία χρόνια, θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τον κομήτη και θα προσεδαφιστεί ελεγχόμενα. Αυτό θα είναι το τέλος της διαστημικής περιπέτειάς της.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια