Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, χιλιάδες εθελοντές προγραμματιστές λογισμικού χρησιμοποιούν ένα εργαλείο του Twitter για να «σαρώνουν» την πλατφόρμα για εκκλήσεις για βοήθεια, μεταξύ άλλων από ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια που κατέρρευσαν, αλλά και για να συνδέουν τους σεισμοπαθείς με οργανώσεις διάσωσης.
Πλέον όμως είναι πιθανό να χάσουν την πρόσβασή τους σε αυτό το εργαλείο, αναφέρει το Associated Press, εκτός αν καταβάλουν στο Twitter μηνιαίο τέλος τουλάχιστον 100 δολαρίων. Το πόσο είναι απαγορευτικό για πολλούς εθελοντές και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με μικρό προϋπολογισμό.
ΜΚΟ, ερευνητές και άλλοι χρειάζονται το API του Twitter
«Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις προσπάθειες διάσωσης, οι οποίες δυστυχώς φτάνουν στο τέλος τους, αλλά και για τον σχεδιασμό της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν στο Twitter για να μεταδώσουν τις ανάγκες τους», δήλωσε ο Σεντάτ Καπάνογλου, ιδρυτής της Eksi Sozluk, της πιο δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας της Τουρκίας, ο οποίος συμβουλεύει ορισμένους από τους εθελοντές στις προσπάθειές τους.
Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, ερευνητές και άλλοι χρειάζονται το εργαλείο, γνωστό ως API ή Application Developer Interface, για να αναλύσουν τα δεδομένα του Twitter, επειδή ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών καθιστά αδύνατο για έναν άνθρωπο να τα εξετάσει με συμβατικούς τρόπους.
Ο Καπάνογλου λέει ότι εκατοντάδες εθελοντές έχουν δώσει τα δικά τους, πληρωμένα κλειδιά πρόσβασης API (το Twitter προσέφερε ήδη μια πληρωμένη έκδοση με περισσότερες δυνατότητες) για χρήση στις προσπάθειες διάσωσης. Αλλά προσθέτει ότι αυτό δεν είναι «βιώσιμο ή ο σωστός τρόπος» για να υπάρξει αποτέλεσμα. Μπορεί ακόμη και να είναι ενάντια στους κανόνες του Twitter.
Η Δευτέρα ήταν η μέρα που έθεσε το Twitter ως προθεσμία για να διακόψει την ελεύθερη πρόσβαση στο API του.
Ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικοί ερευνητές ανησυχούν επίσης
Πάντως δεν είναι μόνο οι ομάδες διάσωσης και οι εθελοντές που ανησυχούν. Ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικοί ερευνητές χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το Twitter για να μελετήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους ή να ερευνήσουν θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία ή τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο.
Η Ρεμπέκα Τρόμπλ, διευθύντρια του Institute for Data, Democracy, and Politics στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, χρησιμοποίησε πολλές φορές το API του Twitter για να παρακολουθήσει τις συζητήσεις στο Twitter προκειμένου να μελετήσει ποια είδη tweets προκάλεσαν επιθέσεις από trolls και τι ήταν αυτό που τα έκανε να απομακρυνθούν.
Η συντήρηση ενός API κοστίζει χρήματα. Ως ιδιωτική εταιρεία, το Twitter είναι ελεύθερο να χρεώνει τα εργαλεία του. Αλλά οι ερευνητές και οι προγραμματιστές λένε ότι θα χρειαζόταν να ορίσει ο Έλον Μάσκ εξαιρέσεις για την ακαδημαϊκή έρευνα και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Το παράδειγμα ενός προγράμματος ειδοποίησης για σεισμούς
Ο Τακέσι Καγουαμότο, ένας Ιάπωνας προγραμματιστής λογισμικού που διαχειρίζεται ένα δημοφιλές bot ειδοποίησης για σεισμούς με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ακόλουθους, δημιούργησε τον λογαριασμό το 2007 ως χόμπι. Ο ίδιος ήταν έτοιμος να κλείσει το bot όταν το Twitter ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι επρόκειτο να χρεώσει την πρόσβαση στο API. Το να πληρώνει 1.200 δολάρια το χρόνο για έναν λογαριασμό που σαφώς δεν αποφέρει κέρδος δεν ήταν δυνατόν. Την περασμένη εβδομάδα, το Twitter ανακοίνωσε ότι θα έκανε μια μικρή εξαίρεση για να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο API «μόνο για εγγραφή» σε λογαριασμούς που στέλνουν λιγότερα από 1.500 tweets το μήνα.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει, αλλά ο Καγουαμότο λέει ότι το όριο των 1.500 θα παρουσιάσει πρόβλημα μετά από έναν μεγάλο σεισμό με πολλούς μετασεισμούς. Θα ήθελε να ζητήσει από τον Μάσκ να επιτρέψει σε λογαριασμούς να στέλνουν περισσότερα από 1.500 tweets σε συνδρομητική βάση. Μέχρι στιγμής, το Twitter δεν έχει προσφέρει άλλες εξαιρέσεις.